Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Наново тръгват дело в Смолян за мръсния въздух на Пловдив

Апелативният съд върна част от делото за мръсния въздух на Пловдив в Смолян.

През февруари т.г. Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан иска срещу община Пловдив за чистотата на въздуха, с мотив че общината е утвърдила мерки за изчистването му. Същият иск срещу РИОСВ – Пловдив бе оставен без разглеждане, но апелативните съдии отмениха това определение на смолянските магистрати.

“Липсата на предвидена в специален закон възможност да се защити колективен интерес, какъвто е този на гражданите на гр. Пловдив, свързан с чистотата на въздуха, означава на тази група хора да се откаже правосъдие под претекст, че няма такава правна норма в законодателството ни”, са мотивите на апелативните съдии. Указанията им са колективния иск да бъде разгледан по предвиденото в процесуалния закон производство по колективни искове, “за да не е налице отказ от правосъдие”.

Делото за чистотата на атмосферния въздух в Пловдив е първото по рода си в страната. Колективният иск бе предявен от Фондация “Асоциация за европейска интеграция и права на човека” и 127 физически лица. Той се основава на доклад на Европейската агенция по околната среда, според който, в периода 2007 г. – 2011 г., Пловдив е с най-лошо качество на въздуха в Европа по концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона. Според ищците, община Пловдив и РИОСВ не са изпълнили задълженията си за контрол върху дейностите, замърсяващи атмосферата. Целта им бе те да бъдат накарани да предприемат ефективни действия за чистотата на въздуха. Делото беше изпратено за разглеждане в Смолян след самоотвода на съдиите от Пловдивския окръжен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.