Наново тръгват дело в Смолян за мръсния въздух на Пловдив

Апелативният съд върна част от делото за мръсния въздух на Пловдив в Смолян.

През февруари т.г. Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан иска срещу община Пловдив за чистотата на въздуха, с мотив че общината е утвърдила мерки за изчистването му. Същият иск срещу РИОСВ - Пловдив бе оставен без разглеждане, но апелативните съдии отмениха това определение на смолянските магистрати.

"Липсата на предвидена в специален закон възможност да се защити колективен интерес, какъвто е този на гражданите на гр. Пловдив, свързан с чистотата на въздуха, означава на тази група хора да се откаже правосъдие под претекст, че няма такава правна норма в законодателството ни", са мотивите на апелативните съдии. Указанията им са колективния иск да бъде разгледан по предвиденото в процесуалния закон производство по колективни искове, "за да не е налице отказ от правосъдие".

Делото за чистотата на атмосферния въздух в Пловдив е първото по рода си в страната. Колективният иск бе предявен от Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" и 127 физически лица. Той се основава на доклад на Европейската агенция по околната среда, според който, в периода 2007 г. - 2011 г., Пловдив е с най-лошо качество на въздуха в Европа по концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона. Според ищците, община Пловдив и РИОСВ не са изпълнили задълженията си за контрол върху дейностите, замърсяващи атмосферата. Целта им бе те да бъдат накарани да предприемат ефективни действия за чистотата на въздуха. Делото беше изпратено за разглеждане в Смолян след самоотвода на съдиите от Пловдивския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини