Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Наново тръгват дело в Смолян за мръсния въздух на Пловдив

Апелативният съд върна част от делото за мръсния въздух на Пловдив в Смолян.

През февруари т.г. Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан иска срещу община Пловдив за чистотата на въздуха, с мотив че общината е утвърдила мерки за изчистването му. Същият иск срещу РИОСВ – Пловдив бе оставен без разглеждане, но апелативните съдии отмениха това определение на смолянските магистрати.

„Липсата на предвидена в специален закон възможност да се защити колективен интерес, какъвто е този на гражданите на гр. Пловдив, свързан с чистотата на въздуха, означава на тази група хора да се откаже правосъдие под претекст, че няма такава правна норма в законодателството ни“, са мотивите на апелативните съдии. Указанията им са колективния иск да бъде разгледан по предвиденото в процесуалния закон производство по колективни искове, „за да не е налице отказ от правосъдие“.

Делото за чистотата на атмосферния въздух в Пловдив е първото по рода си в страната. Колективният иск бе предявен от Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ и 127 физически лица. Той се основава на доклад на Европейската агенция по околната среда, според който, в периода 2007 г. – 2011 г., Пловдив е с най-лошо качество на въздуха в Европа по концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона. Според ищците, община Пловдив и РИОСВ не са изпълнили задълженията си за контрол върху дейностите, замърсяващи атмосферата. Целта им бе те да бъдат накарани да предприемат ефективни действия за чистотата на въздуха. Делото беше изпратено за разглеждане в Смолян след самоотвода на съдиите от Пловдивския окръжен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.