Европейски модел на проследяване на бременността

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага „под един покрив” всички необходими прегледи и изследвания за бъдещата майка и нейното бебе

Бременността може да бъде един от най-прекрасните периоди от живота на една жена и двойка, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на всяка една бременност и раждането на живо и здраво бебе. Днес, добрата грижа при подготвени специалисти значително подобряват качеството на бременността и вероятността за раждането на здраво и доносено бебе. В хода на проследяването грижата за бъдещата майка и носеното от нея дете се споделя от проследяващия акушер-гинеколог и специалистите по фетална медицина. За да гарантира максимално удобство на бременните жени следвайки европейски модел на майчино-фетално здравеопазване Медицински комплекс „Д-р Щерев” е развил цялостен специализиран сектор. В него се обединяват възможностите на съвременните акушерство, пренатална и фетална медицина с допълнителни немедицински услуги в подготовка за щастливите дни на родителството.

В комплекса може да се получи квалифицирана персонална грижа по време на цялата бременност от подготвени акушер-гинеколози, наред с високоспециализирани прегледи от сертифицирани на европейско ниво специалисти по фетална медицина и всички необходими клинични изследвания, извършени „под един покрив”. При високо-рискови пациентки за раждане на дете с аномалии се извършват както инвазивни изследвания като хорионбиопсия и амниоцентеза, така и модерните неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК като Harmony тест без риск за загуба на бременността. В последните две години специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев” са пионери във феталната медицина в България. През 2014 и 2015 г. там успешно се приложиха най-иновативните оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба като фетална лазерна хирургия, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивни операции на вродена диафрагмална херния.

Внимание заслужават възможностите за пакетното проследяване на бременността, предлагащи удобство и преференциални финансови условия за пациентите. В Медицински комплекс „Д-р Щерев” се предлагат четири вида пакети с различен обхват в зависимост от броя и видовете изследвания и прегледи, включени в тях - съответно минимален, стандартен, разширен и оптимален пакет. Минималният пакет включва всички базово необходими прегледи и кръвни изследвания, необходими за прецизното проследяване на една бременност – в него са включени осем прегледа с ултразвукова диагностика, първи триместър скрининг тест (ултразвукова диагностика в комбинация с кръвна проба за т.нар. биохимичен скрининг), три пъти доплерово ултразвуково изследване, девет пъти записи на детски сърдечни тонове, изследвания за кръвна картина, глюкоза, урина и др. Стандартният пакет включва всички прегледи и изследвания, съдържащи се в минималния, като допълнително се извършват онкоцитонамазка, микробиология на влагалищен секрет и полово предаваните инфекции, които са задължителна част от медицинската документация за провеждане на раждане. Разширеният пакет обхваща целия периметър, покрит от стандартния пакет, като допълнително се включва високоспециализирания преглед по фетална морфология 3D/4D, извършван от сертифициран специалист по фетална медицина, който дава детайлна информация за нормалното развитие на органите на бебето и цялостното му добро състояние. Оптималният пакет е съобразен с най-добрите европейски и световни практики по фетална и пренатална грижа. Той обединява необходимите лабораторни изследвания и прегледите при акушер-гинеколог с четирите важни за развитието на плода високоспециализирани прегледи при специалисти по фетална медицина (първи триместър скирининг тест за хромозомни аномалии, фетална морфология, късна фетална морфология с доплерово изследване, фетална ехокардиография).

В Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлагат полезни съпътстващи немедицински грижи за бременни, свързани с подготовката за предстоящото раждане и родителството. Всеки месец в комплекса се провеждат курс от три лекции от училището за бъдещи родители, които се водят от опитната и обаятелна акушерка Диди Димова. Лекциите представят полезна информация и практически упражнения за подготовка за раждането, кърменето и първите грижи за новороденото. За желаещите индивидуално внимание се предлага няколкомесечен персонален курс за обхватна подготовка за бъдещи и настоящи родители. Допълнително за бременните жени и двойки, които желаят да разгледат родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев” всеки втори и последен четвъртък в месеца се провеждат Дни на отворените врати.

Комбинация между специално внимание, висококвалифицирани медицински грижи и съпътстващи образователни инициативи в Медицински комплекс „Д-р Щерев”помага на бъдещите майки да преминат през своята бременност спокойни за своето здраве и здравето на носеното от тях дете и информирани за това, което им предстои. Така деветте месеца се превръщат от време на повишена отговорност и очакване в период на увереност и радост!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве