Борисов: Търсим подкрепа за изграждане на газовия хъб

За нас Бавария е голям приятел, стратегически и високо ценен търговско-икономически партньор. Това написа в личния си профил в социалната мрежа „Фейсбук” министър-председателят Бойко Борисов.

Баварският бизнес може да разчита на България като стабилно място за инвестиции. В Мюнхен с министър-председателя на федералната провинция Хорст Зеехофер обсъдихме обнадеждаващия постоянен растеж, който търговският стокообмен между България и Бавария бележи от няколко години - за 2014 г. той възлиза на 792 млн. евро и има ръст от близо 10%, а само за първата половина на 2015 г. ръстът вече е близо 8%. И двамата се съгласихме, че е налице сериозен потенциал България и Бавария да разширят и задълбочат сътрудничеството си в редица области.

Наше желание е да насърчим интереса на баварските компании да инвестират в страната ни. България проявява интерес към по-активно партньорство в сектори като машиностроене, електроника, електротехника и автомобилната промишленост. В областта на енергетиката търсим подкрепа за изграждане на територията на България на газов хъб. Добре дошли са и баварски инвестиции за разширяване и поддържане на газовото хранилище „Чирен“. В тази връзка поканих министър-председателя на Бавария Хорст Зеехофер да посети България, където също да продължим ползотворния диалог и той да бъде развит в конкретни инициативи за сътрудничество, пише Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес