Северозападът иска колеж от държавата

Депутати, бизнесмени, учители и граждани от област Монтана поискаха от държавата да разкрие професионален колеж в Северозападна България.

Северозападната част от страната ни е най-бедна в Европейския съюз, безработицата в нея е голяма, но в същото време много от предприятията в района не могат да намерят квалифицирани кадри за производството си, отбелязаха експерти. Създаването на държавен колеж за интегрирано професионално образование в Монтана ще задържи много от младите хора в родния им край и ще създаде специалисти, които ще подобрят икономическото и социално състояние на региона, заявиха инициаторите на начинанието.

70 представители на бизнеса, просветата, местните управи, граждани и народни представители подписаха меморандум до правителството за разкриване на колеж. Според проучване най-търсени в региона са специалностите селско, горско и рибно стопанство, техника, административно управление и архитектура и строителство. Колежът може да бъде финансиран от фондовете на ЕС и да приеме първите си възпитаници през 2016 г, заяви председателят на Инициативният комитет доц. Борислав Великов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони