“Марек” глобен 210 000 лв. за най-малко 7 уредени мача

БФС наложи гръмовна глоба от 210 000 лева на “Марек”, който изпадна от “А” група и се разпадна. Наказанието е наложено заради сигнали от УЕФА за съмнения в уредени мачове. Европейската централа следи двубоите от всички първенства чрез сложна мониторингова система за направените залози и засичане на подозрително големи суми. От размера на глобата излиза, че през изминалия сезон “Марек” е участвал в най-малко седем срещи, които попадат в графата “съмнителни”. Още в хода на първенството (през ноември 2014 г.) клубът от Дупница за първи път бе санкциониран от БФС по сигнал на УЕФА с 10 000 лева. Тогава шефовете на отбора скочиха с изявления, че ще съдят родната централа за уронване на престижа, защото не можело да се налагат наказания само за подозрения. Жалбата на “Марек” обаче бе отхвърлена от Апелативната комисия.

По Дисциплинарния правилник на БФС при всеки следващ сигнал от УЕФА сумата се удвоява, утроява и т.н. Така се стига до крупната за стандартите на българския футбол глоба от 210 000 лева. Не за първи път “Марек” е замесен в афера с уредени мачове. Още през 2009 г. ГДБОП се зае да разследва съмнителната домакинска загуба на тима от Дупница с 1:5 срещу “Калиакра”.

И другият изпаднал от “А” група отбор “Хасково” е санкциониран за съмнения в уговорен мач, но само с 10 000 лева - явно сигналът от УЕФА е бил единичен.

Преди първия “алармен сигнал” от европейската централа през миналия сезон БФС призова клубовете в “А” група да зачитат принципите на феърплея и да не манипулират резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ