В Сандански продават стоки-менте, полицията атакува търговски обекти

Поставиха началото на „Пролетен фестивал за съвременното изкуство“ с изложбата „Стаички“

Полиция блокира част от центъра на София заради вечното дерби в събота

Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Учени от БАН предупреждават: Торти с картинки причиняват рак

БЛАГОВЕСТА МАРИНОВА, ТРУД

Натриевият нитрит в колбасите трябва да е 1000 пъти под позволеното

Прекомерното ядене на торти с глазура във вид на цветни картинки (например герои от приказки), на оцветени бонбони и сладоледи, на колбаси и дори приемането на лекарства могат да причинят рак. Обичайно в тях се съдържат шест опасни Е-та – оцветители, стабилизатори, консерванти, които имат силата да увредят човешкото ДНК и да предизвикват сериозни заболявания. За това алармираха от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН.

„Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит (Е250), който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена“, каза доц. Георги Милошев, ръководител на лабораторията. Наред с нитрита останалите опасни и канцерогенни Е-та са добавката кафеин, оцветителите в червено, зелено и синьо – еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), както и 4-аминоантипиринът (4AAP). Всички те са разрешени за употреба в Европейския съюз.

За да стигнат до извода, че са опасни за здравето, учените от БАН са направили опитите със съдържание на добавките в пъти по-ниски от разрешените сега от Брюксел. Изненадата – дори в многократно по-ниска концентрация въпросните Е-та крият сериозен риск за здравето. От всички изследвани добавки 12 са доказано вредни, като шест могат да влияят на гените. “Изводът е, че за да не увреждат ДНК, въпросните шест Е-та трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените”, добавят учените на БАН.

Резултатите от изследването са публикувани в няколко чужди журнала и в един български. Сезирани са здравното, земеделското и икономическото министерство, Комисията за защита на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и др. От всички ведомства реагира единствено БАБХ, като поставя въпроса пред Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Oтговорът на EFSA обаче е лаконичен. Те благодарят на България, че повдига темата, но заявяват, че научният труд на родните генетици не осигурява нова информация относно безопасността на добавките.

За последно през 2013 г. EFSA предупреди, че шест оцветителя, използвани в сладкарството, фармацията и козметиката, са опасни и могат да увредят ДНК и генетичния материал на клетките. Става въпрос за Allura Red AC (E129), Amaranth (E123), Ponceau 4R (E124), Sunset Yellow FCF (E110), Azorubine/Carmoisine (E122). Затова европейската агенция разпореди допълнителни проучвания на веществата. Част от тях са забранени за използване в някои страни като САЩ, Норвегия, Финландия и Великобритания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.