Конфискуваха две маймуни в Слънчев бряг

Експерти на регионалната екоинспекция в Бургас конфискуваха две маймунки в Слънчев бряг. Животните са отнети от собствениците им и вече са изпратени в зоологическата градина в Айтос, съобщи burgasnews.com. От РИОСВ обясниха, че животните са били използвани незаконно като атракция за снимки в морския курорт.

Те ще бъдат конфискувани в полза на държаната. Екземплярите са от род Зелена морска котка, от мъжки пол, на възраст 1 г. и 4 г. "Използването на маймуните като атракция е нарушение на Закона за защита на животните. На притежателите им са съставени актове за административно нарушение. Предвидената глоба е от 2000 до 3000 лв. ", коментираха екоинспектори.

От 2008 година Законът забранява внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на екземпляри от разред примати и диви котки. Изключение се допуска само за зоологически градини и спасителни центрове.

С разпореждане на РИОСВ-Бургас, до влизане в сила на наказателното постановление за отнемане в полза на държавата, животните ще останат временно в зоопарка в Айтос. Проверката на РИОСВ е била извършена по сигнал на туристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони