Уникална за България безкръвна операция спаси живота на 40 годишен мъж

Уникална за България безкръвна операция спаси живота на 40 годишен мъж. Той е транспортиран от Силистра в софийска клиника с разкъсване на аортата. Бил е на ръба между живота и смъртта, а утре ще може да се прибере у дома, предава bTV.

Ако се лекува с медикаменти това състояние, 90 от 100 пациенти умират. След операция и отваряне на гръдния кош, шансовете за живот са 50 на 50 коментират специалистите.

"Този пациент беше докаран през нощта с реаномобил, буквално за няколко часа беше в операционната зала. Невероятно е, че пациентът, който беше наистина в критично тежко състояние, незабавно възстанови функцията на червата и бъбреците...Беше раздвижен и това буквално часове, след като го приехме в насипно състояние”, заяви доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.

40-годишният Николай вече се готви утре да си тръгне. Ще е лежал точно 4 дни и ще може да работи без проблеми. Доцент Петров ни показва как се оперира без скалпел. А Николай се чуди как е възможно някой да прецени, че животът му не струва 20 хиляди лева. Такава е цената на импланта.

"Живееш втори живот - нещо невероятно е”, сподели пациентът.

Парадоксът е, че спестените 20 хиляди всъщност биха стрували на Касата в пъти повече, ако Николай беше минал по пътя на откритата операция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве