Оправдаха лидер на ДПС за търговия с гласове

Окръжният съд във Велико Търново окончателно оправда общинския лидер на ДПС в Полски Тръмбеш Иван Шишманов по обвинение за търговия с гласове. Магистратите от втората инстанция потвърдиха решението на Районния съд в старата столица от февруари тази година. Мотивите за оневиняването са, че липсвали доказателства, че Шишманов е обещавал по 30 лв на глас на шестима избиратели.

Според Окръжната прокуратура във Велико Търново имало достатъчно доказателства, от които ставало ясно, че на 9 май 2013 г Шишманов участвал в митинг на ДПС и купувал гласове в полза на партията за парламентарните избори преди 2 г. Обвиненито срещу него било, че осигурил 3060 лв, които да бъдат разпределени сред "правилно гласувалите".

По време на процеса обаче призованите свидетели изпаднали в амнеза и отрекли да са им предлагани пари. Единствено потвърдили, че Шишманов обещал да помогне да се построи джамия в селото.

В деня на парламентарния вот Иван Шишманов бе арестуван заедно с общинския съветник от ДПС Ахмед Ахмедов. Срещу двамата бяха образувани отделни дела. Общинарят също бе оправдан от Районния съд във Велико Търново. Прокуратурата обаче протестира решението и преди месец Окръжният съд постанови ефективна присъда от 1 г затвор и глоба от 7000 лв за Ахмедов.В момента той оспорва наказанието пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони