Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

Сотир Цацаров възложи делото за прегазената жена в село Търнава на Софийската окръжна прокуратура

Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

Съвместно учение на морска пехота и артилерия се проведе в Дагестан

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Момиче с три мозъчни операции бедства с 65 лв пенсия

19-годишно момиче от Златарица преди година е било покосено от тежко заболяване, претърпяло е три мозъчни операции, а в момента бедства с инвалидна пенсия от 65 лв. Синем Куваджиева завършила Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново и през юли м.г. заминала при роднини в Германия, за да учи немски език и там се разболяла.

По време на гостуването, девойката вдигнала висока температура, получила схващане на лявата половина на тялото и припаднала. Близиките и я откарали в болница в град Нойс. Нашенката била подложена на скенер, а лекарите открили образувание в мозъка. Още същия ден състоянието и се влошило. Синем била транспортирана в специализирана клиника в Дюселдорф и подложена на спешна операция, за да бъде премахната гнойна торбичка в мозъка и.

“Два месеца момичето ми беше само с половин череп, а през ноември миналата година бе подложена на втора операция. През януари се прибрахме в България, но се оказа, че събира вода в мозъка. Цялото и тяло се подуваше. Така през юни се наложи нова хирургична интервенция и сега е с инплантирана клапа на главата”, сподели майката на младата пациентка-Хасизе Ибрахимова.

Жената казва, че момичето е контактно, но е с пареза на едната ръка, трудно се движи и не може да се обслужва. Има силно главоболие, забравя и е с изкривяване на устата.

Хасизе Ибрахимова обаче сама се грижи за болната си дъщеря и със съдействието на кмета на Златарица Пенчо Чанев от май е назначена като личен асистент на дъщеря си по проект “Нови възможности за грижа”.

На 6 юли девойката се явила на Териториална експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ във Велико Търново. С решение на комисията и е определена 52 % трайно намалена трудоспособност, за което и е отредено мизерно възнаграждение от 65 лв.Под експертното решение са се подписали д-р Олга Пенева, която е специалист вътрешни болести, хирургът д-р Петър Петров, неврологът д-р М.Младенов. Според членовете на комисията момичето е с 30 % лявостранна пареза и с дискординационни движения. Репортер на “Труд” потърси за коментар медиците на посочените служебни телефони в болницата, но и двата номера даваха непрекъснато заето.

“Когато заведох дъщеря си на експертната комисия, лекарите взеха медицинските документи, сред които и епикризите и не ме допуснаха да присъствам на прегледа. След това Синем ми каза, че са беседвали с нея за състоянието и, разгледали документацията и са и направили неврологичен преглед. Докато дъщеря ми напускаше кабинета, чух докторите да казват: “Пожелаваме ти да нямаш повече гърчове”, разказа Хасизе Ибрахимова.

Отчаяна майката отново потърсила за помощ кмета на Златарица. Пенчо Чанев се разлютил на експертното решение и изпратил гневно писмо на министъра на здравеопазването Петър Москов.

“Какво трябва да направи един млад неработоспособен човек в България? Вие сам виждате, ако е здрав- избира Терминал 2, но ако е болен, как да живее? Ако е такава политиката на страната ни-едни да изгоним, а други да уморим, Вие от кои накрая ще останете? И до кога ще се допуска ТЕЛК да си играе със съдбите на хората?”, пита управникът на Златарица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.