Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

10 млрд. долара поискал Ципрас от Русия, за да върне драхмата

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е поискал заем в размер на 10 млрд. долара от Москва, за да може Гърция да подпомогне връщането на страната към драхмата, твърди атинският в. “Вима”. Публикацията цитира последното интервю на Ципрас за обществената телевизия ЕРТ, в което той казал, че “е знаел, че въвеждането на национална валута е безсмислено без държавата да притежава мощен валутен ресурс”.
Според репортажа, подписан от журналиста Павлос Пападопулос, озаглавен “Леонид, Алексис и Панайотис”, Москва не била отхвърлила искането, а започнала неопределено да разисква предоставянето на пет милиарда долара като “предплата” за газопровода Турски поток. В същата публикация се посочва, че “моделът за откъсване на Словакия от Чехословакия в началото на 1993 г. и въвеждането на словашката крона бил един от примерите за валутна промяна, който някои експерти проучвали във и извън финансовото министерство”.

Твърди се, че искания за заеми в долари били изпратени едновременно на Иран и Китай, но никоя от двете страни не поддала на изкушението да отпусне такива заеми. В материала се посочва, че в оръжейния арсенал на гръцките изобретатели видно място заемал и въпросът за секюритизация на бъдещите приходи от оползотворяването на въглевородите в Егейско море, които щели да увеличат валутния ресурс на новата драхма.

“Може би затова Германия, която следеше с растящ гняв /…/ световната дипломация на Атина, де факто “иззе” бъдещите въглеводороди, като автоматично ги включи в новия фонд за разпродажба на държавно имущество”, пише “Вима”.

Авторът на статията отбелязва, че членовете на правителството – Панос Каменос, Янис Драгасакис, Янис Варуфакис, Папас, Лафазанис и други, били запознати с основните аспекти на премиерския план. “Всички те били на мнение, че след като германците осъзнаели, че Атина е решена да скъса с еврозоната, са щели да склонят и да изпълнят гръцкото искане за голямо отписване на дълга и така Ципрас щял да промени Европа, в което той вярвал.

Премиерът следвал убедително този път от миналата година и до преди няколко дни. Затова той отхвърлил много от предложенията на кредиторите за споразумение, които били по-изгодни за страната от последното. Той обаче е искал да получи максимума”, коментира изданието.

Според публикацията важна роля в контактите на Атина с Москва е изиграл Леонид Решетников, 68-годишният ръководител на руския институт за стратегически проучвания, смятан за “Руския Кисинджър”, който говорел гръцки и бил един от най-влиятелните и мъдри съветници на Владимир Путин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете