Търсят изчезнало момче в Дунава край Русе

14-годишно момче потъна в Дунава на Конския плаж в Русе. "Висяхме цяла нощ на брега, от 5 часа сутринта сме тръгнали да го търсим по цялото крайбрежие до Дунав мост", обясниха близки на разтревожените родители. За инцидента около 20 часа във вторник на тел. 112 алармирали хора от близкото барче на брега, след като две разплакани момичета им обяснили, че приятелчето им изчезнало в реката.

На мястото веднага пристигнали родителите му, катер на Гранична полиция и линейка на Центъра за Спешна помощ. Майката на С.А. припаднала от страшната мест, докато чака на брега дали детето й ще се покаже над водата. Издирването му продължило два часа, докато се стъмни и е подновено в 8 часа сутринта в сряда. Очаква се да пристигнат водолази от Варна. За инцидента са алармирани граничните власти в Гюргево и рибари по реката.

"Предния ден момчето празнувало рожден ден н компания и привечер на три деца им хрумнало да отидат до Дунава", разказаха негови роднини. Когато дошли на Конския плаж под крайбрежната алея, решили да се окъпят в реката. На брега нямало хора, които да предупредят децата да не влизат в реката. С.А. нагазил във водата заедно с едно от момичетата, което след минути се върнало на брега. Когато се обърнало да види къде е приятелят им, го видяла как маха с две ръце и потъва изведнъж.

"Не знаеше да плува, а тука ни обясниха, че реката е много опасна и стига до 7 метра дълбочина", признаха близки на семейството. Те се надяват на чудо или поне С.А. да изплува някъде покрай брега. По неофициална информация преди 4-5 дни в Дунава изчезнал друг човек, който още се издирва.

"Къпането в Дунава е изрично забранено, има и указателна табела", обясниха от общината в Русе. Конският плаж е неохраняем и няма спасител, а общински охранители само обикалят периодично да видят дали се спазва кметската заповед. Русенци не спазват забраната и редовно се разхлаждат от горещините в реката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони