Безлов: Главният проблем на съдебната система е в групата магистрати, задаващи статуквото

Съдебната реформа е много ограничена и не засяга основните проблеми, от които страда системата. Това коментира за Фокус Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. По думите му фундаменталният проблем е в групата магистрати, които за последните 15 години са успели да стигнат до върха на съдебната система и да задават статуквото.

Тихомир Безлов каза още, че промяната в Конституцията е опит от управляващите да демонстрирарат усилие в подобряване на ситуацията с останалите теми – вътрешна сигурност и правосъдие. „Проблемът е, че не се променя магистратският елит, който стои отгоре и се е бетонирал. Той вече е толкова устойчив, че на практика има по-голямо влияние от изпълнителната и законодателната власт“, каза Безлов.

„И докато не се промени това, тоест докато няма нагласата, че може да има осъдителни присъди срещу силните на деня, срещу икономически силни хора, срещу икономико-криминално силни, нищо няма да се случи“, добави анализаторът.

Според Тихомир Безлов зависимостта на съдебната власт може да се отслаби, ако се постигне политически консенсус, тоест политиците да се съгласят, че трябва да има промяна сред магистрастките елити. По думите му в системата трябва да влязат хора, които не се обвързани с адвокатски лобита. Трябва да започне и разследване на магистратите, по примера на Румъния, каза още анализаторът Тихомир Безлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини