Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Безлов: Главният проблем на съдебната система е в групата магистрати, задаващи статуквото

Съдебната реформа е много ограничена и не засяга основните проблеми, от които страда системата. Това коментира за Фокус Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. По думите му фундаменталният проблем е в групата магистрати, които за последните 15 години са успели да стигнат до върха на съдебната система и да задават статуквото.

Тихомир Безлов каза още, че промяната в Конституцията е опит от управляващите да демонстрирарат усилие в подобряване на ситуацията с останалите теми – вътрешна сигурност и правосъдие. „Проблемът е, че не се променя магистратският елит, който стои отгоре и се е бетонирал. Той вече е толкова устойчив, че на практика има по-голямо влияние от изпълнителната и законодателната власт“, каза Безлов.

„И докато не се промени това, тоест докато няма нагласата, че може да има осъдителни присъди срещу силните на деня, срещу икономически силни хора, срещу икономико-криминално силни, нищо няма да се случи“, добави анализаторът.

Според Тихомир Безлов зависимостта на съдебната власт може да се отслаби, ако се постигне политически консенсус, тоест политиците да се съгласят, че трябва да има промяна сред магистрастките елити. По думите му в системата трябва да влязат хора, които не се обвързани с адвокатски лобита. Трябва да започне и разследване на магистратите, по примера на Румъния, каза още анализаторът Тихомир Безлов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.