Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Вижте разказа на момче, избягало от лагера за убийци на “Ислямска държава”

Отвлечено от членове на “Ислямска държава” и успяло да избяга от тренировъчния им лагер за убийци, 14-годишно момче разказва какво е да бъдеш обучаван да отнемаш човешки животи. В началото на всички деца в лагера им се показват видеата с обезглавяванията, които се появяват и в интернет, а след това им се обяснява, че някой ден и те ще се занимават с това, разказва момчето пред Асошиейтед Прес, цитирано от foxnews.com.

Когато терористите от Ислямска държава нахлули в градовете на язидите в Северен Ирак миналия август, те избили мъжете, отвлекли момичетата и жените, а момчетата били затворени за “преобучаване”. Принудили ги да приемат исляма и да станат джихадистки бойци. Яхия, както е наречено детето от своите похитители, малкото му братче и майка им били заловени заедно със стотици язиди. Те били отведени в Ракка, където децата са затворени в тренировъчен лагер.

От самото начало започнаха да ни учат на практика. Учиха ни как да държим меч и как да удряме с него. На всичките над 120 момчета в лагера даваха кукла и меч, като наставлението e куклата да се обезглави, обяснява Яхия, чието истинско име е запазено в тайна. 14-годишното момче не се е справило със задачата. Удряло 3-4 пъти по врата на куклата и я накълцало, вместо да я обезглави. Показваха ми и как мога да застрелям някого от близко разстояние. В рамките на упражненията двамата братя били принуждавани да се бият помежду си. Яхия дори избил зъб на 10-годишния си брат по време на тренировките. Треньорът ми каза, че ако не го направя, ще ме убие. Биеха ни и ни казаха, че така ще станем по-силни, казва той.

Момчето прекарало в тренировъчния лагер 5 месеца, като децата били тренирани по 10 часа на ден. В това се включвали тренировки с оръжия и учене на Корана. Джихадистите го убеждавали, че язидите са „мръсни“ и трябва да бъдат избити. Видеа от подобни тренировъчни лагери показват как момчета пълзят под бодлива тел и стрелят с оръжие. Някои са толкова малки, че когато стреля, цялото му тяло отскача с няколко сантиметра назад заради отката.

Ислямска държава твърди, че има стотици такива тренировъчни лагери.

По данни на Сирийската организация за защита на правата на човека най-малко 1100 сирийски деца под 16-годишна възраст са се присъединили към Ислямска държава. Най-малко 52 деца са убити в бой, в това число и 8 деца, загинали в самоубийствени атентати. Видеа, разпространени от Ислямска държава миналата седмица, показват момче да обезглавява сирийски войник под надзора на по-възрастен член на организацията, както и 25 деца непоколебимо да разстрелват 25 сирийски пленници.

В училища и джамии екстремистите облъчват децата с идеите и доктрините си, като често ги обръщат срещу родителите им. Яхия, който е избягал заедно с братята си от лагера, вече се намира при майка си в иракския град Дахук. При бягството си той е подканил и свой приятел да тръгне с него, но той му е отказал, като му е обяснил, че вече е мюсюлманин и ислямът му харесва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете