Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Хакери превзеха контрола над Jeep, докато се движи по магистрала

Представете си, че карате по магистралата и изведнъж автомобилът ви започва да пуска или спира климатика, да показва странни съобщения на таблото или дори двигателят да се изключи. Първата мисъл ще е за някаква неприятна повреда, но в действителност може да става дума за хакерска атака.

Това става все по-голяма реалност, а двама компютърни специалисти демонстрираха, че вече по пътищата има хиляди автомобили, които са директно уязвими на хакерски атаки. Чарли Милър и Крис Валасек направиха демонстрация за специализираното технологично списание Wired, в която хакват от разстояние нов Jeep Cherokee, докато той се движи по магистралата.

Шофьор на автомобила е репортерът Анди Грийнбърг, който знае, че ще бъде атакуван, но не знае кога и как. “Единствено ми бяха обещали, че няма да направят нещо, което да застраши нечий живот”, коментира Грийнбърг. Двамата специалисти хакват автомобила от разстояние, докато са в дома на Милър. Те са открили сериозна уязвимост в сигурността на Jeep Cherokee, която е налична в хиляди вече продадени бройки.

Под пълен контрол

Уязвимостта е свързана с мултимедийната система на превозното средство, от която може да се получи достъп до всички останали системи от разстояние по интернет. По време на демонстрацията Милър и Валасек дори изключват трансмисията, оставяйки “джипа” да се движи по инерция.

След това демонстрацията се мести на празен паркинг. Там двамата показват, че могат да изключват двигателя, да активират спирачките от разстояние или пък напълно да ги изключват, което завършва с “паркиране” в канавката. Специалистите могат да поемат дори контрола на волана, засега само при движение назад.

Двамата споделят, че не е задължително собственикът на автомобила дори да разбира, че е жертва на хакери. Чрез атаката могат да се събират само данни за проследяване и подслушване. Уязвимостта е налична в около 471 хил. превозни средства на Fiat Chrysler, които използват функцията Uconnect, казва Милър. Скоро двамата с Валасек ще разкрият още подробности, но ще оставят най-важните детайли скрити, за да се намали вероятността от злоупотреби.

Добрата новина за притежателите на автомобилите е, че специалистите са уведомили Chrysler още преди девет месеца, като през това време компанията е подготвила необходимия софтуерен ъпдейт, който вече е на сайта й. За съжаление ъпдейтът трябва да се инсталира ръчно от потребителя чрез USB памет или от неговия дилър. Това означава, че доста от собствениците най-вероятно няма и да разберат за проблема или ще го подценят и няма да инсталират обновлението.

“Ако хората не осъзнават, че това е проблем, трябва да го осъзнаят и да окажат натиск на производителите на автомобили. Такива софтуерни проблеми могат да убият някого”, коментира Милър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете