Разнообразни активности по време на Еко Феста на Узана

ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ е развитие на УзанаПолянаФест и през 2015 г. ще се проведе за пети пореден път в местността Узана над Габрово между 24 и 26 юли. Фестивалът е безплатен за всички – изложители и гости.

Акцентите в програмата:

На 25 юли „Колоездачен Клуб Георги Одрински, Габрово“ организира Състезание по планинско колоездене крос кънтри за Купа Географски център Узана в различни възрастови категории. Класиралите се на призови места ще бъдат наградени с медали, грамоти и предметни награди.

На 24, 25 и 26 юли в хотел „Прима S” ще бъде обособен кино център, в който посетителите ще видят редица интересни филми свързани с екологията. „Резерват “Торфено бранище” на РИОСВ София, „Остров Света Анастасия“ на Община Бургас, „Царският орел - жив символ, или музеен експонат?“ на СНЦ „Зелени Балкани“, както и кратки анимационни еко филмчета от „Златен Кукер“ 2013 и 2014 г са само част от заглавията на филмовия маратон на еко тема.

Сред интересните демонстрации през трите фестивални дни са изработка на натурални парфюми и приготвяне на домашна козметика ; как с една точилка да сътворим юфка, талатели и кори за баница; демонстрация на производство на овче кисело мляко; как да си направим домашна паста за зъби; демонстрацията за печене на хляб с квас по стара технология (на пещ) и други.

Кратко шоу и запознаване с конете ще бъде изненадата на родово имение „Радост“. Сватбен обичай от Разложко пък ще демонстрира екипа на Къща Дешка, с. Горно Драглище.

Изложителите от Боженски чифлик ще организират готвене на нашенски боб в огромен тиган под надслов „От нищо нещо“.

Фестивалът ще започне с неформално откриване на 24 юли в 17.00 ч. и вечерен концерт на групите Хоризонт и 12- годишната рокаджийка Джени Джо – талантът от Габрово и нейният баща Ивайло Цанков.
По време на концертната програма на 25 юли ще вземат участие Стенли и Людмила Сланева - LOCO и Прея от Монте Мюзик.

ЕкоФест се организира от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини