Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

Голф влезе под автобус в столичния квартал „Надежда“

Шефът на КЕВР: След седмица ще представя пълни изчисления за цените на тока

След една седмица ще представя пълни изчисления на това как се променят параметрите, как влияят и какви ще бъдат цените за тока. Това заяви пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, съобщи БГНЕС.

Иванов посочи, че Законът за енергетиката трябва да мине на второ четене в пленарна зала, а след това трябва да се види дали президентът ще подпише закона или ще има друго становище. „Ако Законът за енергетиката бъде подписан утре се надявам в петък да излезе в Държавен вестник. От този момент вече имаме пълното правно основание да отразим промените, които настъпват в параметрите на ценообразуващите параметри и да се произнесем с решение до края на месеца“, каза председателят на регулатора.

„Ние няма да създаваме нов ценови модел. Ценовият модел, който почива върху ясни принципи на равнопоставеност и споделена отговорност ще се запази, единствено някои параметри ще бъдат променени. В каква степен ще стане ясно от промените в Закона за енергетиката, които днес евентуално ще минат през парламента“, каза той.

Дали е реалистично да се очаква, че има вариант цената на тока да остане без промяна, Иванов заяви, че това зависи от промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат гласувани и добави, че, ако бъдат направени корекции, ще бъдат в посока на намаляване по отношение на проекта за решение на КЕВР, който трябваше да влезе от 1 юли. В никакъв случай няма да се стига до обратната тенденция за повишаване на цените.

Относно това дали КЕВР ще е склонна да намали до първоначалния й вид таксата задължение към обществото, която трябва да плаща бизнесът, Иванов заяви, че това е невъзможно, защото някой трябва да плати едно такова действие. „Таксата, може би, ще бъде намалена в някаква степен спрямо нивата, които бяха определени при параметрите и законовата рамка, която съществуваше до края на юни. Не можем да се върнем към предишните нива, защото това означава НЕК или българските потребители да понесат отново непосилна тежест“, заяви председателят на КЕВР и добави, че в продължение на 2 години бизнесът е плащал близо 2 пъти и половина по-ниска такса задължение към обществото от потребителите. „Възстановяваме една справедливост, а не ощетяваме бизнеса. Няма никакво действие, което да е насрочено срещу бизнеса или друг участник в цялостния енергиен пазар“, подчерта той.

От думите му стана ясно, че и електроразпределителните дружества ще трябва да плащат такса задължение към обществото за ел. енергията, която те ползват за покриване на технологични нужди, която се равнява на около 120 млн. лв. които да преведат към НЕК. По същата причина около 40 млн. лв. трябвало да преведе и ЕСО към НЕК. ЕРП-тата и ЕСО, обаче няма да плащат вноска от 5%, защото тя е за производители на ток и търговци, които внасят ток за потребление вътре в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.