Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Шефът на КЕВР: След седмица ще представя пълни изчисления за цените на тока

След една седмица ще представя пълни изчисления на това как се променят параметрите, как влияят и какви ще бъдат цените за тока. Това заяви пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, съобщи БГНЕС.

Иванов посочи, че Законът за енергетиката трябва да мине на второ четене в пленарна зала, а след това трябва да се види дали президентът ще подпише закона или ще има друго становище. “Ако Законът за енергетиката бъде подписан утре се надявам в петък да излезе в Държавен вестник. От този момент вече имаме пълното правно основание да отразим промените, които настъпват в параметрите на ценообразуващите параметри и да се произнесем с решение до края на месеца”, каза председателят на регулатора.

“Ние няма да създаваме нов ценови модел. Ценовият модел, който почива върху ясни принципи на равнопоставеност и споделена отговорност ще се запази, единствено някои параметри ще бъдат променени. В каква степен ще стане ясно от промените в Закона за енергетиката, които днес евентуално ще минат през парламента”, каза той.

Дали е реалистично да се очаква, че има вариант цената на тока да остане без промяна, Иванов заяви, че това зависи от промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат гласувани и добави, че, ако бъдат направени корекции, ще бъдат в посока на намаляване по отношение на проекта за решение на КЕВР, който трябваше да влезе от 1 юли. В никакъв случай няма да се стига до обратната тенденция за повишаване на цените.

Относно това дали КЕВР ще е склонна да намали до първоначалния й вид таксата задължение към обществото, която трябва да плаща бизнесът, Иванов заяви, че това е невъзможно, защото някой трябва да плати едно такова действие. “Таксата, може би, ще бъде намалена в някаква степен спрямо нивата, които бяха определени при параметрите и законовата рамка, която съществуваше до края на юни. Не можем да се върнем към предишните нива, защото това означава НЕК или българските потребители да понесат отново непосилна тежест”, заяви председателят на КЕВР и добави, че в продължение на 2 години бизнесът е плащал близо 2 пъти и половина по-ниска такса задължение към обществото от потребителите. “Възстановяваме една справедливост, а не ощетяваме бизнеса. Няма никакво действие, което да е насрочено срещу бизнеса или друг участник в цялостния енергиен пазар”, подчерта той.

От думите му стана ясно, че и електроразпределителните дружества ще трябва да плащат такса задължение към обществото за ел. енергията, която те ползват за покриване на технологични нужди, която се равнява на около 120 млн. лв. които да преведат към НЕК. По същата причина около 40 млн. лв. трябвало да преведе и ЕСО към НЕК. ЕРП-тата и ЕСО, обаче няма да плащат вноска от 5%, защото тя е за производители на ток и търговци, които внасят ток за потребление вътре в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.