Волфганг Шойбле - безпощадният ветеран

Депутат от 43 години
Юристът Волфганг Шойбле (72 г.) е с най-дълго присъствие в Бундестага - 43 години депутат без прекъсване от 1972 г. От 1965 г. е член на Християндемократическия съюз. От 1984 до 1989 г. е шеф на канцлерстото при Хелмут Кол. Следват 2 г. вътрешен министър. На 12 октомври 1990 г. става жертва на атентат. По време на предизборно събрание в Опенау умопобъркан го прострелва в гръб, гръбначният мозък е поразен, остава за цял живот на инвалидна количка. В първия кабинет на Меркел е вътрешен министър, във втория и третия - финансов. Женен е от 1969 г., има четири деца.


Германският финансов министър е величан като спасител и клеймен като терорист. Той е най-одобряваният политик в Германия, но и най-омразният в Гърция. Карикатури в атинския печат го показват като вампир, Хитлер, джихадист от “Ислямска държава”, обезглавяващ Гърция. Волфганг Шойбле е недолюбван и от опозицията в Германия - бил на път да разруши европейската идея.
Според мнозинството германци той е безпощаден при отстояването на принципите си, но и проевропейски визионер и истински герой. Самият Шойбле предпочита да цитира Чърчил: “Никога не пропилявай криза. Тя ни дава повод да извършим нещо велико.” Разбуни духовете най-вече с плана си Гърция да си даде почивка и да излезе от еврото най-малко за 5 години.
“Да те изхвърлят от еврото е повече Европа? Може ли този грях да се нарече любов? Може! Това е любов към Европа, която се нуждае от ясни правила при отстояване на общите ни ценности, а не от неделни проповеди", написа германският коментатор Ралф Шулер.
Точно в това Шойбле е убеден. Той е за строго спазване на правилата и договорите и категорично против гражданите на една държава да живеят за сметка на други.
Ето защо продължава да държи на Грекзит, макар и временно, а после ще видим. “Длъжни сме да намерим решение, но не само с пламтящи сърца, а и с хладен разум”, изрече Шойбле при дебата в Бундестага за третия спасителен пакет за Гърция.
Ако зависеше от Шойбле, Германия отдавна да е показала на Атина излизане от еврото. Драмата му е, че Меркел не би рискувала такъв ход, защото не иска да остане в историята като канцлер, допуснал разцепление в Европа. На всеки друг министър, който не следва линията й, тя би показала вратата. Шойбле е изключение. Той не е само политик, той е част от германската история. През 1990 г. бе главен преговарящ по договора за присъединяването на ГДР към ФРГ.
Няма финансов министър по света, който да е харесван от избирателите. Шойбле е феномен - ползва се с цели 69% одобрение сред германците. Изпревари и шефката си Ангела Меркел (68%). Двамата се познават от 25 г., свързва ги 17-годишен политически брак. През 1998 г. Меркел стана генсек на ХДС при председателството на Шойбле. Две години по-късно тя оглави ХДС и му стана началник по партийна, а от 2005 г. и по правителствена линия.
Мнозина се питат ще стане ли причина гръцката драма Шойбле да подаде оставка. Отговор даде самият той: “Политиците носят отговорност, произтичаща от постовете им. Никой не може да ги принуди да действат срещу убежденията си. Ако някой се опита да го направи, бих могъл да отида при президента и да го помоля да ме освободи от поста.”
Веднага пояснява, че такъв момент не е настъпил. Признава обаче, че през изминалите седмици по темата за Гърция той и Меркел са били на различни мнения, но допълва: "Част от демокрацията е понякога да си на различно мнение. Главното е, че г-жа Меркел и аз знаем: винаги можем да разчитаме един на друг."
Дребният на ръст Шойбле, останал на инвалидна количка след атентат, е колос в политиката. Признават го съпартийци и политически опоненти в Германия. Той умее да се вслушва в чуждо мнение, не налага непременно своето, но ако смята, че е прав, отстоява позицията си.



Oтношенията с Меркел

Меркел и Шойбле често са на различни позиции. Показателен е плакат от 1999 г. по време на евроизбори. Тогавашният лидер на ХДС Шойбле и генералната му секретарка Меркел са усмихнати, но леко с гръб един към друг. Надписът гласи: “Европа е като нас: Не винаги на едно мнение, но винаги по общ път.”

За него


Ангела Меркел, канцлер на Германия: Сърдечно благодаря, г-н Шойбле


Меркел никога не дава публична оценка на министър. Но за Шойбле направи единствено изключение - в речта си в Бундестага миналия петък: “На онзи, който часове, много часове, дни и нощи преговаря с еврогрупата, искам да кажа: Най-сърдечна благодарност, г-н Шойбле!”

Фолкер Каудер, шеф на парламентарната фракция на ХДС: Ключът е да спечелиш доверието му

“Спечелиш ли доверието му, можеш на 100 процента да се осланяш на него. Не го ли спечелиш, може да стане доста неуютно.”


Янис Варуфакис, бивш финансов министър на Гърция:Вкара ни в задънена улица


"Пет месеца преговори между Гърция и Европа ни доведоха до задънена улица, защото така искаше г-н Шойбле. Шойбле с други като него от еврогрупата умишлено изостри социалната криза в Гърция, за да може да прокара плана си за преустройство на еврозоната."

Хелмут Кол, бивш канцлер на Германия: Нямаше да се справи с въвеждането на еврото


"Останах канцлер до 1998 г., защото имах съмнения, че потенциалният ми наследник на поста Волфганг Шойбле ще е в състояние да въведе оспорваното евро. Той нямаше да се справи, липсва му потенциал."



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи