Два варианта за конституцията. Поражение в петък или нов проект със 180 подписа утре

Между два варианта за развитие на сагата около промяната в конституцията ще избират парламентаристите следващите часове. Току-що приключи срещата на премиера Бойко Борисов с лидерите на партиите в Народното събрание. Единият вариант е в петък проектът за промени в Конституцията да бъде отхвърлен и Борисов да претърпи "поражение".

Другият вариант е утре да бъде внесен нов проект със 180 подписа, по текстовете на който повечето от партиите имат съгласие. Очаква се в него  да залегне разделянето на ВСС на две колегии - Съдийска и Прокурорска, като всяка от тях кадрува по отделно. До тази сутрин това бе разделителната линия между Реформаторите и ДПС. Изглежда ДПС са се съгласили колегиите да кадруват сами, а не изборите да стават от общия пленум. 

Заради  консенсуса около кадруването обаче се предлага промяна в начина, по който ще се избират съдиите и прокуротите в двете колегии. Идеята е квотите да бъдат осем на шест (избрани от парламента) за съдии и шест на пет (избрани от парламента) за прокурори. 

Уговорката е ако тези тексвове минат на първо четене, по тях да се произнесе Конституционният съд. Реформаторите ще мислят до утре сутринта , когато ще има нова среща. 

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини