Русия ще разположи ескадрила бомбардировачи Ту-22 на Крим

В близко бъдеще министерство на отбраната на Русия планира да подсили авиационното си присъствие на Крим, като ще разположи там ескадрила бомбардировачи Ту-22, пише РБК. Това е "една от мерките в отговор на разполагането на американски противоракетни системи в Румъния", съобщава изданието, цитирано от Дневник.

Военното министерство подчертава, че бомбардировачите, чийто обсег е по-широк от територията на Черно море, ще позволят съществено да бъде усилено покритието "в зоната на Причерноморието".

Разполагането на самолетите на Крим беше описано като мярка, взета "в отговор на разполагането на американски противоракетни системи в Румъния". Служител на министерство добавя, че групата бомбардировачи в близко бъдеще ще бъде засилена допълнително.

Консултантът на командващия на Ракетни войски със стратегическо предназначение Виктор Есин коментира пред "Интерфакс", че американските противоракетни системи, които в момента са разположени на запад от Букурещ, трябва да бъдат включени в списъка обектите, "подлежащи на приоритетно унищожение в случай на американска агресия срещу Русия".

В авиобазата в Белбек на Крим беше сформирана 27-ма смесена авиационна дивизия, която се състои от ескадрила изтребители, щурмови, разузнавателни и транспортни самолети, както и фронтови бомбардировачи и хеликоптери.

В средата на юли на Крим се проведоха и учения на бойната авиация. Бяха отработени и акции с ударни хеликоптери, както и прихващане на въздушна цел от изтребители.

Ту-22 е свръхзвуков ракетоносец и бомбардировач, разработен през 1974 г. Основното му предназначение е поразяване на цели с управляеми ракети и авиационни бомби, като може да носи и ядрено оръжие.

Разполагане на ядрено оръжие на Крим беше обект на активна дискусия в началото на лятото. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин на среща на НАТО в Анталия заяви, че разполагането на ядрено оръжие на полуострова би било нарушение на международните задължения на Русия, в това число и по отношение на неразпространението и контрола над въоръженията. Представителят на външно министерство Михаил Улянов пък заяви, че Русия, ако поиска, може да разполага ядрено оръжие във всяка част от територията си, включително на Крим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия