Президентът с армия от 1000 души

Депутатите са на път да дадат изключителни правомощия на президента върху контрола и ръководството но Националната служба за охрана (НСО). Държавният глава сам ще решава кого да назначи за директор на службата - не по предложение, а само със съгласуване с Министерския съвет. Сега правителството предлага на президента да издаде указ за назначаване на конкретен шеф на гардовете.

Държавните охранители ще се превърнат в специализирана военизирана държавна служба към президента. Това е записано като предложение в доклада на ресорната парламентарна комисия.

В момента в НСО работят около 1000 души. Държавният глава ще утвърждава основните структурни звена и общия числен състав на НСО по предложение на началника. По свое решение президентът ще удостоява офицери с висше военно звание, ако текстовете бъдат приети.

Висшите офицерски звания в службата ще са 3 - бригаден генерал, генерал-майор и генерал-лейтенант. Така шефът на НСО ще бъде по-старши по звание от командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, които могат да стигнат до генерал-майор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини