Учен съветва да помислим добре, преди да отговорим на сигнали от извънземни

Водещ австралийски учен, който търси сигнали от интелигентен живот на други планети, предупреди, че ще трябва да се помисли два пъти, преди да се отговори на подобен сигнал, предаде ДПА.

Проф. Матю Бейлс от университета Суинбърн в Мелбърн увери, че бил развълнуван, когато научил, че ще отговаря за част от финансирания от руския милиардер Юрий Милнер проект Breakthrough Listen на стойност 100 милиона долара за търсене на извънземен живот.

Когато обаче бе запитан какво ще направи, ако получи сигнал от пришълци, ученият направи малка пауза, преди да отговори.

"Смятам, че ще трябва много внимателно да се помисли, преди да се отвърне на сигнал от Космоса", каза той.

Бейлс отбеляза, че пришълци, които могат от разстояние хиляди светлинни години да изпратят толкова силен сигнал, че да стигне до Земята, вероятно са от цивилизация, която е по-напреднала от нашата.

"Историите за слабо развити цивилизации, които осъществяват контакти с по-напреднали цивилизации, не са с щастлив край", поясни той.

Бейлс отговаря за договора на стойност няколко милиона долара, който Австралия е сключила с фондацията за проекта Breakthrough Listen, за да се използва радиотелескопът в Паркс, на 356 км западно от Сидни. Инициативата бе описана като най-големия изследователски проект за търсене на признаци на интелигентен живот в космоса и ще обхване 10 пъти по-голяма част от небето в сравнение с предишни програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят