Пожарите нарастват рязко - 127 за 24 часа

Рязко покачване на броя на пожарите отчитат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщават от пресцентъра на МВР. Само за последните 24 часа на територията на страната са погасени 127 пожара, като 107 от тях са в сухи треви, храсти и стърнища. За щастие, при инцидентите няма загинали и пострадали хора. Пренебрегването на основните правила за пожарна безопасност, небрежното палене на огън и горещото време са основните причини за възникналите произшествия.

Експертите от ГДПБЗН припомнят основните правила за пожарна безопасност. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне, както и паленето и опалването на стърнищата. За недопускане самозапалване на прясното сено е необходимо то да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

Не е допустимо изхвърлянето на кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри. Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му. Подгответе тупалки от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на пожар. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места.

Ако попаднете в горски пожар специалистите ви съветват да следвате няколко правила. При дим, мирис на изгоряло и пламъци в гората е необходимо бързо да оцените обстановката и да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на огъня. Незабавно трябва да потърсите безопасен път за напускане на района в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци. След като избегнете първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да подадете съобщение на тел. 112 или в близката хижа, туристически пункт, в местното лесничейство, или в кметството на близкото населеното място. Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини