Как да лекуваме детските стомашно-чревни неразположения през лятото

Острите стомашно-чревни инфекции са вторите по причина за смърт в кърмаческа и ранна детска възраст след инфекциите на горните дихателни пътища поради тежката дехидратация. Високата температура също способства за това. Известно е, че за всеки градус над 37 С детето губи по 10 мл вода на килограм, разказва д-р Величка Терзиева, педиатър и ОПЛ в „САНА” ООД, Студентска поликлиника, София, и педиатър в FiHealth Детски център „Слончо”.

През лятото треската при малките често е заради стомашни вируси, които причиняват повръщане или разстройство. У нас е по-голяма честотата на острите вирусни инфекции, 50% от които са ротавируси в кърмаческа и до 2-годишна възраст и са отговорни за 33% от хоспитализациите. Най-уязвими са бебетата между 6 и 24 месеца.

Други вируси с голямо значение са аденовирусите, ентеровирусите, коксаки вирусите и др. От бактериалните причинители у нас с най-голяма честота е ешерихия коли - при 25 % от диариите. Има заболявания също и от салмонела, шигела, кампилобактер и др.

Вирусите и бактериите се предават лесно

Това става по фекално-орален и контактен път. Малките си „хапват” пясък в пясъчника, могат да се заразят чрез храна или от болно дете с недобра хигиена. В детската градина всички пипат играчките, а болният е преносител на инфекцията още 2-3 дни, преди да се разболее истински. Почивката на морския бряг също често завършва с посещение при педиатъра. Вирусните инфекции протичат с повръщане и водниста диария, а бактериалните - предимно като диария, при някои с примеси на слуз и кръв.

Ротавирусните инфекции са едни от най-честите - протичат с висока температура над 38,5С, повръщане, безапетитие, коремни болки, водниста диария и тежка дехидратация.

Кои са обезпокоителните симптоми?

Наблюдавайте внимателно детето за признаци на обезводняване. То става сънливо през повечето време, има сухи лигавици, хлътнали очни ябълки и фонтанела (при по-малките). При бебетата се забелязват сухи памперси за повече от 3 часа.

„Много важно е да се спазва диетата, но също и оводняването през устата. От дехидратация предпазват водно-солеви разтвори от аптеката, течности, чайове и хомеопатични медикаменти. За лечението на инфекцията например е подходящ хомеопатичният препарат инфлуцид, който има противовирусен ефект. Може да се комбинира с Шуслерова сол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлорид. Сол №3 има задачата да лекува острото възпаление, а №8 да регулира водно-солевите загуби.

Гастрокинд е друга подходяща комбинация от хомеопатични медикаменти с противовирусен и антибактериален компонент. Успокоява лигавицата и не допуска загубата на течности през червата. Ефективен е при почти всички стомашни разстройства, свързани с диария и повръщане. Дозировката е според тежестта на оплакванията. В острия стадий се дава до 6 пъти по 1 таблетка на деца до 1 г. дневно и 6 пъти по 2 таблетки на деца до 2 г. След това се намалява до 4 пъти по една или две до една седмица”, препоръчва д-р Терзиева.

За съжаление има деца, при които се стига до по-тежка дехидратация дори родителите да спазват всичко препоръчано от лекаря. В такива случаи се налага те да бъдат хидратирани венозно. Понякога инфекцията просто протича тежко, особено ако е от ротавируси.

Как да се щади стомахчето при разстройство

При летните вирусни инфекции треската може да се повлияе от сол №3. При повръщане и разстройство се дават лечебни храни. Ако детето е на кърма, трябва да остане така, съветва педиатърът. По този начин то си набавя не само хранителни вещества, но и течности, защото кърмата доставя и доста вода. При по-голямо дете може да се използват каши. Ако има глутенова ентеропатия, се дава каша от елда, в стандартния случай - оризови каши към лечебното мляко. По-големите деца могат да ядат бисквити, солети, сухари, изкиснато сирене, препечени филийки и варен картоф и ориз. Избягват се цитрусови плодове, сурови плодове и зеленчуци и всичко, което дразни стомаха.

Може да се прилагат и народни рецепти срещу стомашните проблеми, но много внимателно и според възрастта. Отвара от кората на нар или чай от шипка наистина действат добре при разстройство, но при по-големи деца. Лайката успокоява и може да се дава като чай още в кърмаческа възраст.

Внимавайте с глутеновите и млечните храни

Д-р Терзиева е имала пациенти и с непоносимост към глутена - протеин в пшеницата и някои други зърнени култури. Обичайните симптоми са диария след консумация на такава храна. Детето става неспокойно. По принцип не се препоръчва даването на глутенови храни преди седмия месец, тъй като храносмилателната система е незряла.

Нерядко се наблюдава и непоносимост към белтъка в кравето мляко. Първият признак е обрив по бузките и тялото. Другият -диарийни изхождания с примеси на слуз и дори жилки кръв. Рядко срещани са случаите, когато непоносимостта към кравето мляко се проявява със запек. Може да се получи не само при пряка консумация на краве мляко, но и от кърмата, когато майката е прекалила с млечни продукти. Когато се смени млякото и майката мине на диета, проблемът отшумява. Обикновено до 1 г. тези проблеми се израстват. В повечето подобни случаи единият от родителите е бил алергичен към нещо, а това предразположение се унаследява. Решението е да се дава хидролизирано мляко, в което белтъкът е така накъсан, че не може да причини алергия. То се комбинира с Шуслерови соли №3, №6 и №8, и с гастрокинд, обяснява д-р Терзиева.

Коликите - заради ензимна недостатъчност

Плодовите пюрета и сокове вече се въвеждат по-късно при захранването. Причината е, че плодовата захар се абсорбира трудно поради ензимна недостатъчност в тази възраст, посочва лекарят. Продуктите, които я съдържат, може да ферментират в стомахчето на бебето и да предизвикат газове. Коликата е точно това - газовете разпъват червата и водят до болка.

„По-рано коликите почваха към 20-40-ия ден. Сега се появяват още на втората седмица. Познават се по това, че бебето свива краченца към корема, изплаква, зачервява се и изпуска газове. Обикновено предписвам хомеопатичния препарат коликинд, който има много добър ефект. Помага също загряване на коремчето - върху него се слага затоплена длан. Някои използват и сешоар, насочен към корема. Освен топлата струя монотонният шум също успокоява бебето. Има и торбички с черешови костилки, които може да се затоплят в микровълновата и също да се ползват като компрес. Някои вярват, че кехлибарените герданчета също действат”, коментира д-р Терзиева.

С помощта на лечение и специалните чайчета с лайка и анасон ранните колики отзвучават до 2-4-и месец. Има деца, при които проблемът с газовете продължава по-дълго и се засилва при захранване.

Захранване при здрави деца

Обикновено до шестия месец повечето бебета са на кърма. „Препоръчвам захранването да започне с млечно-зеленчуково пюре. В един момент се добавя ¼ жълтък към него, а след известно време ½ жълтък, следобедното хранене се замества с каша или кисел. По-късно на обяд започваме да редуваме млечно-зеленчуково пюре с месно-зеленчуково - продължава д-р Терзиева. - В началото са подходящи пилешко и пуешко месо. При проблеми със захранването (например преминаването от кърма към адаптирано мляко често предизвиква запек при бебето) отново се прилага гастрокинд, като може да се взема в поддържаща доза по-дълго време. Хомеопатичните лекарства са съвместими с всякакво традиционно лечение. Важно е да се приемат с известен интервал преди или след хранене, а не веднага”, обяснява педиатърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве