Полицай удари с патрулка кола в Монтана, съставиха му акт

Искат постоянен арест за 20-годишен, хванат с наркотици В автомобила на младежа имало тревиста маса, реагирала на амфетамин

Глобалният пакт за миграцията бе официално приет

Арестуваха 33-годишна ало измамница в Плевенско

Побойник счупил челюстта и избил два зъба на мъж в Свищов

Трима са в болница след катастрофа край Търново

Великобритания може да се откаже от Брекзит, без одобрение на другите страни членки на ЕС

Ловък крадец измъкна 365 лв. от портфейла на търновка Непознатият помолил жената да му развали пари

Технически проблем спря достъпа до част от услугите на Пътна полиция

Котел подпали гараж и постройка в Бяла черква Огнеборците спасили две сгради от пожара

АФИС: 43% от българите смятат, че корупцията в правосъдието е най-висока

„Булгаргаз“ внесе искане в КЕВР природният газ да поскъпне с 3 и половина процента от януари

Задържаха младеж, изнасилил и задушил 70-годишна жена в Павликенско Злодеят е в ареста за 72 часа, грози го затвор до 20 години

Бисери на световната класика ще звучат в коледния концерт на театъра в Търново

Идеите на Пол Ромър, които му донесоха Нобелова награда Изследванията му показват как знанието може да служи като двигател за дългосрочен икономически ръст

80% от хората с диабет ще редуцират усложненията, ако отслабнат!

Доц. Живка Бонева, д.м., е началник на отделение по ендокринология към Медицински институт – МВР. Има специалности по ендокринология и вътрешни болести; защитила е докторска степен, свързана с наднорменото тегло и затлъстяването. Интересите и са насочени към лечението на захарния диабет, метаболитния синдром и патологията на щитовидната жлеза, за които има редица специализации в страната и чужбина.

– Доц. Бонева, каква е честотата на захарния диабет и затлъстяването и каква е връзката между тях?

– В последните години за затлъстяването и захарния диабет се говори като за „близначна“ или двойна пандемия. Трябва да уточня, че тази връзка е налице при тип 2 захарен диабет, наричан още неинсулинозависим, който засяга 95% от диабетиците. 80-90% от пациентите с тип 2 диабет са с наднормено тегло или затлъстяване. Световният здравен атлас от 2014 г. показва, че 387 милиона души страдат от диабет. Статистиките сочат, че в момента над 35% от възрастната популация на планетата е с наднормено тегло. Още по-притеснителен е темпът на нарастване на техния брой – удвояване от 1980 до 2008 г., а според анализи на Световната здравна организация (СЗО) над 60% от европейците ще са с наднормено тегло и затлъстяване през 2030 г. Обръщам внимание на категорията „предиабет“ – това са хората, при които кръвната захар е над нормата, но все още не е достигнала стойности, позволяващи да се постави диагноза диабет. Хората с предиабет са почти два пъти повече от диабетиците.

– Трябва ли да правим разлика между наднормено тегло и затлъстяване?

– Да. СЗО през 1998 г. въведе индекса на телесна маса (ИТМ) като основен показател за оценка на телесното тегло, представляващ отношение между теглото (в кг) и ръста (в м)². ИТМ между 18,5 – 24,9 kg/m² се приема като нормален, с най-нисък здравен риск. С наднормено тегло се определят хората с ИТМ между 25 – 29,9, а със затлъстяване – с над 30. Когато оценяме здравния риск, изчислението само на ИТМ не е достатъчно. Да се измерва талията е дори по-важно, тъй като натрупването на мастната тъкан предимно в коремната област носи много по-голям риск от метаболитни последици.

– Какви са последствията от захарния диабет, придружен със затлъстяване?

– Козметичната страна на затлъстяването е само видимата част на айсберга. Онова, което не виждаме с просто око, е по-същественото. Затлъстяването е хронично заболяване, което здравната статистика определя като втората по честота причина за преждевременна смъртност след тютюнопушенето. 80% от затлъстелите хора имат поне едно от следните заболявания: хипертония, сърдечни заболявания, жлъчни камъни, артрозна болест, както и някои карциноми. В зависимост от степента на затлъстяването рискът от диабет е от 10 до 80 пъти по-голям в сравнение с хората с нормално тегло, а известно е, че диабетът е водеща причина за множество усложнения. Над половината от хората с предиабет ще придобият диабет в рамките на 10 г. .

– Кои според вас са най-големите предизвикателства в лечението на пациентите със захарен диабет, придружен със затлъстяване?

– Защо обръщаме такова внимание на теглото при нашите пациенти с тип 2 диабет? На първо място защото, както споменах в началото, огромният процент от тях са с повишено тегло; защото затлъстяването е най-важният рисков фактор в етиологията на диабета, но и значим рисков фактор за възникване на усложненията му. На второ място през последните трийсетина години ендокринологичната общност се сблъска с редица проблеми, произтичащи не само от самия диабет, но и от това, с което го лекуваме. Много от по-старите, т.нар. конвенционални антидиабетни лекарства водят до повишение на телесното тегло и до странични явления, които увеличават сърдечно-съдовия риск. Обикновено пациентите с диабет отслабват по-бавно и в по-слаба степен от хората без диабет, защото при тях са налице редица нарушения в контрола на апетита, така че волевото ограничение на храненето често е компрометирано.

– Какви са съвременните методи на лечение на захарния диабет, придружен със затлъстяване, и как се променя терапията в тази област през последните години?

– За щастие диабетологията бележи бурно развитие в последните 10-15 г. Ендокринолозите вече разполагат с няколко съвременни групи антидиабетни лекарства, които преодоляват в значителна степен изброените преди малко проблеми: не повишават, дори някои от тях намаляват теглото; понижават кръвната захар само ако тя е повишена, и не я променят, ако тя е нормална, поради което имат малък риск от хипогликемия (ниски стойности на кръвната захар – значим проблем, когато лекуваме диабета). Съществено предимство е, че някои от тях носят допълнителни ползи – намаляват апетита, подобряват липидите в кръвта и съдействат за съхранение на ендокринната функция на панкреаса. Хубавото е, че българският пациент с диабет има достъп до тези медикаменти, при това при реимбурсиране.

– Може ли да се каже, че превенцията на затлъстяването е превенция на захарния диабет?

– Статистиките сочат, че 60-70% от хората с предиабет няма никога да развият болестта, а над 80% от хората с диабет ще редуцират усложненията, ако отслабнат! За разлика от козметичната, от здравословна гледна точка дори 5-10% понижение на теглото подобрява прогнозата. Доказано е, че при отслабване много по-бързо намаляват мастните натрупвания в областта на корема, което значително снижава здравния риск – кръвното налягане се намалява с около 10%; понижават се нивата на кръвната захар и на „лошия“ холестерол; подобрява се качеството на живот. Профилактиката изисква хората с наднормено тегло и затлъстяване да провеждат редовно тестове за диагноза на захарния диабет след навършване на 45 г. При нормален резултат повторението на тези тестове трябва да е през минимум 3-годишен интервал.

– Затлъстяването е обособено като отделно заболяване в редица страни. Как стоят нещата в България и има ли у нас програми за превенцията и лечението му?

– От 1948 г. затлъстяването има свой код в Международната класификация на болестите. У нас все още няма структурирана програма за лечението и превенцията на затлъстяването, но по този проблем се работи. За жалост борбата със затлъстяването в целия свят тепърва предстои, като над 80% от хората, които започват опити за редукция на теглото, не след дълго го възстановяват. В България има специалисти, които знаят как да структурират стройна програма за лечение на затлъстяването. Първо е необходимо специалист да установи какво е причинило затлъстяването при конкретния човек. Защото ако има нелекувано нарушение в метаболитния или хормоналния статус, всяка диета или отслабваща програма ще е обречена на неуспех. Второ лечението на затлъстяването трябва да се води от екип – от ендокринолог, специалист по хранене, кинезитерапевт. Подходът трябва да е абсолютно индивидуален, защото трима души със затлъстяване имат три различни типа затлъстяване и това, което „работи“ при първия, няма да помогне при останалите. Трето – половината от работата е в ръцете на пациента. Затлъстяването нито възниква внезапно, нито може „да си отиде бързо“ като вирусна инфекция. Необходима е промяна в двигателния и хранителен стереотип завинаги! На настоящия етап от развитието на медицината не можем да променим генетичната ни предразположеност (а тя има дял 60-70%), но можем да променим навиците си!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.