Сливенец дължи над 33 хил.лева за данък сгради и такса смет

Гражданин на Сливен дължи на общинската хазна над 33 хил.лева от неплатени местни налози - съобщиха от ръководството на общината. От тях 17 128,18 лева са невнесените суми за данък сгради, а 16 591,86 лева - за такса смет.

Този длъжник притежавал много недвижими имоти и е рекордьор сред физическите лица, които са натрупали борчове за над 5 хил.лева от неплатени местни данъци - каза зам.-кметът по финансите Румен Андонов. Рекордьорът сред фирмите и гражданско дружество "Спорт палас" с 303 хил.лева задължения.

Актуалната справка за физическите и юридическите лица с над 5 хил.лева неплатени местни данъци показва, че 46 граждани и 122 фирми не са внесли данък сгради, такса смет и данък за МПС общо 2,8 млн.лева. Тази сума представлява 14 процента от размера на всички приходи по данъчни задължения. "Така че, ако съберем тези пари, са добре дошли в нашия бюджет. Ние сме ги заложили и правим всички процедури по данъчно-процесуалния кодекс, за да си получим средствата" - каза още зам.-кметът Андонов.

Длъжниците с неплатени местни налози към местния бюджет са няколко хиляди. Администрацията следи всички партиди с непогасени плащания за над 100 лева. Единични са случаите, в които срокът на давност е изтекъл и средствата не могат да се съберат. Те са от стар период, от предходния мандат. Започнали са 1078 изпълнителни процедури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони