Конете на Седемте рилски езера ще движат само по график

График по какви маршрути, на каква надморска височина и по колко коня дневно за съответния участък могат да се придвижват в района на Седемте рилски езера през лятото изготвили от националния парк "Рила", съобщи главният инспектор в дирекцията Стефан Кирилов.

През натоварения август, когато при второто езеро разпъват своя лагер дъновистите и те карат багаж с коне, са определени 13 маршрута, по които могат да минават четириногите таксита. Районът на Седемте рилски езера не е включен като място за конен туризъм, тъй като е над 2000 м надморска височина, каза инспекторът. Коне със самар е разрешено за Бялото братство в дните от 17 юли до 30 август 2015 г. Разрешено е обаче да се използват най-много до 20 коня дневно.

Не се допуска бивакуването на животните, използвани за обслужване на палатковия лагер на дъновистите, забранена е и пашата на коне извън определените за паша на домашни животни и ползване на сено на територията на националения парк "Рила". Ограниченията са, за да не се тъпче тревата и да не се разрушавата туристическиет пътеки по циркуса.

Коняри превозвачи качват всяко лято по около 100-150 коня на Седемте езера още в средата на юли. Таксата е по 20 или 30 лева за курс - според дължината на маршрута,теглото на товара и багажа, който изкарват и др. Десетки са глобите, които инспекторите съставят на конярите за нарушения, десетки са и съдебните дела, които те водят с НП "Рила" след наложени санкции, които не искат да платят "пожизнено". Превозът на багаж и туристи с МПС в границите на национален парк "Рила" в посока Седемте рилски езера е забранено на 100%, припомнят от дирекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл