Колеги не знаели за ареста на Николай Христов, обявили го за издирване

След двучасово издирване държавата намери шефа на своя фонд „Научни изследвания” в ареста, обвинен за убийство след пиянски гуляй . Въпреки че инцидентът е станал миналия понеделник от просветното министерство до късния следобед днес не са имали информация за това, че Христов е в ареста, съобщава Дарик .

Първата информация по случая се появи още миналата седмица. Тогава стана ясно, че в апартамент на ул. „Цанко Церковски” в столичния кв. „Лозенец” при пиянска свада, смъртоносно е прострелян 55-годишен мъж.

Първоначално се появи версия за битов инцидент, който завършил със самоубийство.

В последствие обаче криминалистите установили, че 55-годишният Красимир Илиев е застрелян от шефа на Фонд „Научни изследвания” Николай Христов, с когото били близки приятели.

Председателят на изпълнителния съвет на фонд „Научни изследвания” Венелин Енчев каза, че по-рано днес дори го е обявил за издирване. Енчев е категоричен, че няма връзка между убийството и фонд „Научни изследвания”.

Пред Софийския градски съд, който миналия петък е заседавал върху мярката за неотклонение на Николай Христов, самият той дава своето обяснение за инцидента.

„Не мога да повярвам за това, което се случи. На мен ми е трудно. Станалото е чудовищно. Аз загубих един много близък приятел”, заявява пред съда шефът на научния фонд. В негова защита адвокатът му Ина Лулчева казва пред градския съд, че при всички положения случилото се е в резултат на сериозна злоупотреба с алкохол и клиентът й нямал никакъв мотив да посегне на приятеля си.

Прокурорът по делото пък категорично изключва възможността да става въпрос за самоубийство, като се позовава на извършени експертизи.

В крайна сметка самият Николай Христов признава, че е злоупотребил с алкохол и дори обяснил, че това се случвало само в компанията на приятеля му Красимир.

Шефът на фонда дори помолил съда да го пусне от ареста за няколко дни, за да може да разпише заповед за изключително важна научна сесия, на стойност около 7,5 млн. лв., която била заплашена от провал заради отсъствието му. В крайна сметка обаче миналия петък Николай Христов е оставен в ареста, където се намира и до момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини