Плащаме онлайн данъци за имоти и коли

Жителите на общините Столична, Велико Търново, Пловдив и Варна вече ще могат да плащат данъците за автомобили и недвижими имоти онлайн чрез сайта на НАП, съобщиха вчера от приходната агенция. В следващите месеци услугата ще стане достъпна и за други общини в страната.

За целта обаче гражданите и фирмите трябва да получат персонален идентификационен код (ПИК). Той вече се издава от всеки офис на НАП безплатно. С него могат да се правят справки и за дължимите налози.

През май НАП и Министерството на финансите пуснаха нова онлайн система, в която могат да се правят проверки за дължимите местни данъци и такси. Така през сайта на приходната агенция може да бъде намерена информация за задълженията на гражданите и фирмите към над 200 общини в страната.

„И в момента много големи общини предлагат възможност за плащане на местните данъци по интернет“, коментира зам. изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов. Например една от опциите е чрез ePay.bg. Савов обясни още, че не е задължително общините да се включат в системата на НАП и тепърва местните власти ще преценят дали има достатъчно преимущества.

Другите възможности за плащане са директно на касите в местните данъчни служби, по пощата или с банков превод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес