Рускиня остана без документи, пари и гражданство

58-годишната Любов Кондилова, остана без документи и без пари, след като три години не може да получи българско гражданство.

Жената е вдовица и получава 115 лв. вдовишка пенсия. Родом е от Протоповка, Горковскоя област, Арзамаски район в Русия.

От 30 години живее в България, дълги години работи с мъжа си Илия в драматичния театър в Смолян.

През социализма не искала да сменя гражданството си, за да може по лесно да вижда роднините си в Русия. След като починал съпруга й й се наложило да оправи гражданството си.

Любов Николаевна има две дъщери, един син и трима внука. Една от дъщерите с внуци близнаци живее в Еквадор, а 26-годишният й синът Карамфил - в Испания.

Тя и голямата й дъщеря, 38-годишната Галина Кисельова, която е родена в Русия и също живее в Смолян, започнали процедурата за получаване на българско гражданство.

През май 2012 г. Съветът за гражданство й уважил молбата. Любов издържала изпит по български език и подала документи в министерството на правосъдието.

От там й дали тригодишен срок да представи документи, че се е освободила от руското гражданство и удостоверение, че работи по трудов договор и е с платена осигуровки.

"Няколко години събирахме документи от Русия, които искаха - платени данъци и т.н. Много трудно беше", казва Любов. Документът от консулския отдел на руското посолство излиза на 18 септември м.г., но Люба разбира за него чак през февруари т.г., а едва през април т.г. й съобщават, че са й дошли документите.

През май й вземат руския паспорт и тя подава документи в Министерство на правосъдието за гражданството. Междувременно обаче изтича срока на личната й карта и жената остава без никакви документи.

"Сега съм Никоя, нито мога да почна работа, нито да изляза при децата в чужбина, нито дори да участвам в саниране на блока, в който имам апартамент, нищо не мога да направя, страх ме е, че и ще ме глобят. Нощем сънувам писма, спя по три часа", казва Любов.

Жената не може да разбере, защо се бави процедурата, жалвала се чрез областната управа в Смолян до министъра на провосъдието.

"Казаха, че моя въпрос е възможно да се реши чак през септември, тъй като сега били летните отпуски", притеснено споделя Любов.

Въпреки че заедно подали документи, дъщеря й вече очаква указ на президента за гражданството си, макар, че е безработна и няма необходимия изискван доход. Преписката на Любов обаче не било ясно къде е.

Отговаряли и й че е някъде между министерствата. Според Любов, проблемът при нея е, че има много малки доходи.

"Нямам работа, но синът ми постоянно ми праща пари от Испания и съм им доказала доход с преводите. Сега обаче и да ми прати пари не мога да ги изтегля без документ и просто ще гладувам", казва Любов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини