Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Председателят на КЕВР Иван Иванов: Увеличението на тока ще бъде с 3,6% от юли И трите ЕРП-та поискаха по-високи цени

Бургас отново има зоопарк с лемури и камили Любимецът на децата от миналото - Пешо маймуната, е препариран

Рускиня остана без документи, пари и гражданство

58-годишната Любов Кондилова, остана без документи и без пари, след като три години не може да получи българско гражданство.

Жената е вдовица и получава 115 лв. вдовишка пенсия. Родом е от Протоповка, Горковскоя област, Арзамаски район в Русия.

От 30 години живее в България, дълги години работи с мъжа си Илия в драматичния театър в Смолян.

През социализма не искала да сменя гражданството си, за да може по лесно да вижда роднините си в Русия. След като починал съпруга й й се наложило да оправи гражданството си.

Любов Николаевна има две дъщери, един син и трима внука. Една от дъщерите с внуци близнаци живее в Еквадор, а 26-годишният й синът Карамфил – в Испания.

Тя и голямата й дъщеря, 38-годишната Галина Кисельова, която е родена в Русия и също живее в Смолян, започнали процедурата за получаване на българско гражданство.

През май 2012 г. Съветът за гражданство й уважил молбата. Любов издържала изпит по български език и подала документи в министерството на правосъдието.

От там й дали тригодишен срок да представи документи, че се е освободила от руското гражданство и удостоверение, че работи по трудов договор и е с платена осигуровки.

„Няколко години събирахме документи от Русия, които искаха – платени данъци и т.н. Много трудно беше“, казва Любов. Документът от консулския отдел на руското посолство излиза на 18 септември м.г., но Люба разбира за него чак през февруари т.г., а едва през април т.г. й съобщават, че са й дошли документите.

През май й вземат руския паспорт и тя подава документи в Министерство на правосъдието за гражданството. Междувременно обаче изтича срока на личната й карта и жената остава без никакви документи.

„Сега съм Никоя, нито мога да почна работа, нито да изляза при децата в чужбина, нито дори да участвам в саниране на блока, в който имам апартамент, нищо не мога да направя, страх ме е, че и ще ме глобят. Нощем сънувам писма, спя по три часа“, казва Любов.

Жената не може да разбере, защо се бави процедурата, жалвала се чрез областната управа в Смолян до министъра на провосъдието.

„Казаха, че моя въпрос е възможно да се реши чак през септември, тъй като сега били летните отпуски“, притеснено споделя Любов.

Въпреки че заедно подали документи, дъщеря й вече очаква указ на президента за гражданството си, макар, че е безработна и няма необходимия изискван доход. Преписката на Любов обаче не било ясно къде е.

Отговаряли и й че е някъде между министерствата. Според Любов, проблемът при нея е, че има много малки доходи.

„Нямам работа, но синът ми постоянно ми праща пари от Испания и съм им доказала доход с преводите. Сега обаче и да ми прати пари не мога да ги изтегля без документ и просто ще гладувам“, казва Любов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.