Шест столични квартала останаха без ток заради умишлен палеж на колектор

Почина една от жените, намушкана от 24-годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър спряган за шеф на кабинета му

Конфискация на имущество ще има и при прекратено наказателно дело

Джей Ло с огромна розова рокля на премиерата на филма „Втори шанс“

Парламентът създаде Временна комисия за проучване на информацията за подкупна схема с български паспорти

„Пътна полиция“ проверява шофьорите първо за алкохол и наркотици по празниците

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи сред одобрените

Доц. Димитър Димитров: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

Легендата на футбола Лоренцо Санс дойде на гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов

Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Доналд Тръмп: Заради Парижкото споразумение Франция гори

Какво яде армията? Прав е Красимир Каракачанов: Боецът трябва да се храни с качествени и свежи продукти от местни производители, а не с боклуци, доставени от прекупвачи

Защо животът е като кварталите в София?

Запориране на сметките на ТЕЦ Враца, Плевен и Бургас поиска “Булгаргаз“

Рускиня остана без документи, пари и гражданство

58-годишната Любов Кондилова, остана без документи и без пари, след като три години не може да получи българско гражданство.

Жената е вдовица и получава 115 лв. вдовишка пенсия. Родом е от Протоповка, Горковскоя област, Арзамаски район в Русия.

От 30 години живее в България, дълги години работи с мъжа си Илия в драматичния театър в Смолян.

През социализма не искала да сменя гражданството си, за да може по лесно да вижда роднините си в Русия. След като починал съпруга й й се наложило да оправи гражданството си.

Любов Николаевна има две дъщери, един син и трима внука. Една от дъщерите с внуци близнаци живее в Еквадор, а 26-годишният й синът Карамфил – в Испания.

Тя и голямата й дъщеря, 38-годишната Галина Кисельова, която е родена в Русия и също живее в Смолян, започнали процедурата за получаване на българско гражданство.

През май 2012 г. Съветът за гражданство й уважил молбата. Любов издържала изпит по български език и подала документи в министерството на правосъдието.

От там й дали тригодишен срок да представи документи, че се е освободила от руското гражданство и удостоверение, че работи по трудов договор и е с платена осигуровки.

„Няколко години събирахме документи от Русия, които искаха – платени данъци и т.н. Много трудно беше“, казва Любов. Документът от консулския отдел на руското посолство излиза на 18 септември м.г., но Люба разбира за него чак през февруари т.г., а едва през април т.г. й съобщават, че са й дошли документите.

През май й вземат руския паспорт и тя подава документи в Министерство на правосъдието за гражданството. Междувременно обаче изтича срока на личната й карта и жената остава без никакви документи.

„Сега съм Никоя, нито мога да почна работа, нито да изляза при децата в чужбина, нито дори да участвам в саниране на блока, в който имам апартамент, нищо не мога да направя, страх ме е, че и ще ме глобят. Нощем сънувам писма, спя по три часа“, казва Любов.

Жената не може да разбере, защо се бави процедурата, жалвала се чрез областната управа в Смолян до министъра на провосъдието.

„Казаха, че моя въпрос е възможно да се реши чак през септември, тъй като сега били летните отпуски“, притеснено споделя Любов.

Въпреки че заедно подали документи, дъщеря й вече очаква указ на президента за гражданството си, макар, че е безработна и няма необходимия изискван доход. Преписката на Любов обаче не било ясно къде е.

Отговаряли и й че е някъде между министерствата. Според Любов, проблемът при нея е, че има много малки доходи.

„Нямам работа, но синът ми постоянно ми праща пари от Испания и съм им доказала доход с преводите. Сега обаче и да ми прати пари не мога да ги изтегля без документ и просто ще гладувам“, казва Любов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.