НАСА заселва Луната с проект за 10 млрд. долара

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати отново хора на Луната до 2021 г., а през 2030 г. да има постоянна база на спътника на Земята. Амбициозните намерения бяха обявени по повод годишнината от първата стъпка на Луната - на US астронавта Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г.

Плановете на НАСА се основават на изследване, проведено от компанията NexGen Space LLC. Според проучването връщането на хора на Луната е напълно възможно в следващите 5 до 7 години, а 10-12 години след това и построяването на база. Всичко това можело да бъде реализирано в рамките на бюджета на НАСА, който ще олекне с 10 млрд. долара.

Изследването предлага за превоз на хора и товари космическата агенция да се придържа към настоящата практика за снабдяване на Международната космическа станция (МКС) - партньорство с частни компании като SpaceX, Orbital ATK и United Launch Alliance. Така разходите за полети до Луната ще са до 10 пъти по-малки, отколкото ако НАСА поддържа собствен флот. В момента SpaceX доставя товари на МКС с ракети Falcon 9 на цена от 4750 долара за килограм. Докато с ракетите Сатурн на НАСА стойността възлиза на 46 000 долара за килограм, а със совалка - цели 60 000 долара за кг.

Разработеният план за превземане на Луната предвижда още добиването на водород от полярните й ледове.

Той ще се използва за производство на гориво, което ще се съхранява в окололунна орбита. Горивото може да бъде продавано и на други организации, които са заинтересувани от далечни космически полети, например до Марс. Ако НАСА започне веднага да изпълнява плана, до 2017 г. може да бъдат изпратени роботи, които да започнат да търсят водород.

Междувременно институтът "Смитсониън", който отговаря за Музея на авиацията и космонавтиката във Вашингтон, откри кампания за събиране на средства за възстановяване на една от най-ценните космически реликви - скафандъра на Нийл Армстронг, който той е носел на Луната. За целта са нужни 500 000 долара. Само за няколко часа след старта на кампанията на 20 юли са били събрани 120 000 долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят