Минималната заплата - до 55% от средната

Минималната заплата в България да се определя от правителството в зависимост от линията на бедност и средното възнаграждение и ежегодно да се актуализира с инфлацията. Това предвижда работен вариант на проект на постановление на Министерския съвет, обсъждан от бизнеса, синдикатите и кабинета. Изработването на механизъм, по който да се определя минималната заплата, е сред препоръките на Еврокомисията.

Предвижда се минималната заплата да не е под 35% и повече от 55% от средната заплата. В момента най-ниското възнаграждение е 380 лв., или 44% от средното, което е 859 лв. по данни на НСИ за първото тримесечие на 2015 г. Нетният размер на минималната заплата не може да бъде по-нисък от линията на бедност, която през тази година е 286 лв. Всяка година правителството ще договаря стойността й с бизнеса и синдикатите по предложение на социалния министър. Ще се съобразява въздействието върху пазара на труда и конкурентоспособността на икономиката.

Според Асоциацията на индустриалния капитал минималната заплата трябва да се определя не за цялата страна, а по браншове. България е втора в ЕС по увеличение на минималното възнаграждение в периода 2000-2015 г. с 467% ръст, добави бизнес организацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини