Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Старец убит след жалба в „Съдебен спор“ (обзор) Задържани са дъщеря му и зет му, трите му внучки са освободени от плен

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Лекарска експертиза уличава шефа на фонд “Научни” изследвания в убийство (обзор)

Николай Христов, управител на Фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието и бивш депутат от СДС, е в ареста за убийството на свой приятел от детинство. Христов е обвинен, че е застрелял 55-годишния Красимир Илиев при пиянски запой.

Кръвопролитието се разиграло на 14 юли около 19 ч вечерта, когато Илиев бил на гости в апартамента на Христов на ул. “Цанко Церковски” в столичния квартал “Лозенец”. Преди това двамата били в кръчма на площад “Журналист” и там подчинени на Христов му носили служебни документи за подпис.

На път към дома на Христов минали покрай банкомат и ученият изтеглил 180 лв. Дал ги на Илиев, който не смогвал да си плаща квартирата навреме.

В апартамента приятелите продължили да се черпят. В дома си Христов държал пистолет. Първоначално се смяташе, че гостът сам е взел оръжието и се е гръмнал. По-късно обаче криминалистите отхвърлили тази версия и прокуратурата повдигнала обвинение на Христов за убийство. На 17 юли Софийският градски съд оставил шефа на фонда за постоянно в ареста.

Според прокуратурата Христов е прострелял авера си смъртоносно в дясното око заради огромното количество изпит алкохол. По ръцете и на двамата имало следи от барут, а по оръжието – техните отпечатъци.

Адвокатите на бившия депутат обаче твърдят, че във фаталната вечер е имало два изстрела. Първият е бил произведен от Христов, но в пода на жилището. С втория – минути по-късно, Илиев сложил край на живота си, докато е бил сам в гостната. А през това време Христов бил в кухнята при приятелката си, с която си говорили какво да приготви за вечеря.

От лекарска експертиза по делото станала ясно, че Илиев бил прострелян от разстояние, което изключвало възможността за самоубийство.

Според обясненията на Христов в съда приятелят му имал тежко семейно и финансово положение и се налагало често да му дава заеми. Илиев бил семен и баща на три деца.

“Страшна драма! Загубих най-добрия си приятел”, проплакал пред съда Христов. И допълнил: “Бяхме пили. С него пием рядко, но пием ли – пием, както си му е редът. Моля да ме пуснете. Длъжен съм да подпиша заповед за 7,5 млн. лв. в понеделник (20 юли – б.а.), която касае стотици учени.” Съдия Антон Урумов го оставил зад решетките.

Според разследващи три дни преди фаталната вечер Христов се скарал с образователния министър проф. Тодор Танев. След това ученият изпаднал в шок и се утешавал с алкохол. Дори не ходил и на работа.

Вчера председателят на Изпълнителния съвет на Фонд “Научни изследвания” проф. Венелин Енчев научи за ареста от медиите. „Николай Христов ще бъде уволнен. Надявам се да има консултации и да се намери човек, с когото можем да работим”, каза Енчев.

МОН търси нов управител

Арестуваният Николай Христов е назначен с подписа на министъра на образованието проф. Тодор Танев за управител на фонда за наука. Два дни преди Христов да бъде арестуван, „Труд“ публикува поредната информация за законовите нарушения във фонда. Финансов одит, който от МОН дълго отказваха да обявят официално, показа, че Христов неправомерно и нецелесъобразно е харчил държавни пари и има „висок риск“ за публичните средства. Просветното ведомство не взе никакви мерки, а пусна декларация срещу публикациите. В същото време членът на Управителния съвет на БАН проф. Лъчезар Аврамов внесе сигнал в прокуратурата срещу бездействието на министър Танев. Вчера от МОН обявиха, че ще назначат друг управител на фонда. Арестът на Христов обаче провали новата сесия за над 7 млн. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете