Реформаторите твърдо зад внесения проект за ремонт на основния закон

Петимата лидери в коалицията – единодушни

Пълно единодушие в парламентарната група на Реформаторския блок - 23 от общо 23 депутати от коалицията са гласували позицията, че ще подкрепят докрай предложения вече законопроект за промяна в конституцията, на който са съвносители, и начело на списъка е Цецка Цачева от ГЕРБ и останалите заедно с ГЕРБ, Патриотичния фронт и част от БДЦ.

Гласуването бе вчера привечер, а преди това председателите на ДБГ - Меглена Кунева, на ДСБ - Радан Кънев, на СДС - Божидар Лукарски, на НПСД - Корман Исмаилов, са заседавали и са предложили именно това решение на депутатите си, научи “Труд”. Лидерът на БЗНС Николай Ненчев е закъснял малко за срещата, но според източници от коалицията не е имало никакво разминаване в позициите по време на председателския съвет.

Нито един от партийните водачи не коментира поотделно общата позиция за конституцията снощи.

Това значи, че реформаторите няма да се подпишат под новия законопроект, обсъден от ГЕРБ и ДПС и подкрепен от АБВ и Патриотичния фронт. От десницата все пак добавят, че “изразяват готовност за търсене на съгласие между достатъчно политически сили”.

Въпреки че към момента заявката на ГЕРБ е да изчакат позицията на РБ по новия проект и да се съобразят с нея, те, ДПС, ПФ, АБВ и БДЦ имат над 160 гласа. Очаква се днес да стане ясно дали новите текстове ще бъдат внасяни и дали в петък ще има гласуване на съществуващия проект за промени в конституцията.

На заседанието на групата не е вземано решение как ще реагира РБ, ако в петък няма гласуване или сегашните поправки бъдат отхвърлени от парламента. Решили са първо да изчакат развоя на събитията. Гласуването отново зависи от волята на БСП и ДПС, извън партиите вносители.

Малко преди обявяването на решението на РБ, Радан Кънев пусна в социалните мрежи музикално послание - песента “Комарджията” на Кени Роджърс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини