Поскъпването на тока от 1 август - по-малко

Новите цени на тока, които ще обяви след свое заседание на 31 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ще бъдат по-ниски от онези, които трябваше да влязат в сила на 1 юли. Това заяви вчера председателят на КЕВР Иван Иванов.

Предишното предвиждане за цените предполагаше средно поскъпване на тока за битовите клиенти от порядъка на 1,6%, като най-ниско беше в Западна България, а най-високо - в Североизточна. За тока на свободния пазар обаче цената на електроенергията трябваше да поскъпне с около 20% заради добавката „Задължение към обществото“.

Вчера Иванов обясни, че ако в петък „Държавен вестник“ публикува приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката, КЕВР още в понеделник ще почне да пресмята новите цени, които ще влязат в сила от 1 август.

С промените на закона се създаде фонд "Сигурност на електроенергийната система". Той ще управлява средствата за компенсиране на недостига за покриване на разходите, извършени от НЕК. Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС. По повод фонда Иванов коментира, че създаването му няма да натовари финансово Енергийния системен оператор и ЕРП-тата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика