Гърция прие втория пакет реформи за финансова помощ

Парламентът на Гърция в ранните часове на четвъртък прие законите от втория пакет реформи, нужни за получаването на огромната международна финансова помощ за съсипаната икономика на страната, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Законите включващи реформи в гражданското правосъдие, схема за защита на банковите депозити и мерки за укрепване ликвидността на банките, бяха подкрепени от над 200 депутати – ясно мнозинство.

Гласуването се разглеждаше като ключов тест за властта на премиера Алексис Ципрас, след като претърпя сериозен бунт сред депутатите от неговата лява пария „Сириза“ при гласуването миналата седмица по първата група тежки реформи, поискани от международните кредитори на Атина.

Ципрас трябваше да разчита на депутатите от опозицията за приемането на първите законови промени по данъците, пенсиите и правилата за заетост в Гърция.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас в четвъртък обеща правителството му никога да не позволи банките да отнемат единственото жилище на гърци, докато парламентът се готви да гласува законопроект затягащ правилата при просрочени ипотеки, предаде Reuters.

„Няма да има възбрани за основно жилище. Защитата от страна на правителството на основното жилище е била, е и ще бъде постоянна“, каза Ципрас в изказване в парламента преди гласуването по втория пакет реформи, поискани от кредиторите срещу сключването на ново споразумение за финансова помощ.

Ципрас повтори, че правителството е било принудено да направи труден избори да приеме тежките реформи пред заплахата Гърция да излезе от еврозоната, което, по думите му, все още е в главата на някои партньори на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят