Миков: Целта на промените в Конституцията е разместване и овладяване на съдебната власт

Едничката цел е разместване и овладяване на позиции в съдебната власт. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във връзка с развитието на законопроекта за промени в конституцията, цитиран от БГНЕС.

Според Миков аритметичният подход показва само едно, че промените в конституцията от ясно набелязана цел с определени прогнозируеми последици, конституционното законодателство се превърнало в събиране на гласове.

"Това подравя конституционните устои. Промените в съдебната власт изискват много по-сериозно отношение, отколкото събиране на гласове, закани, обвинения, решения, които предоставят, че който не е съгласен с нещо не е в прогресивната част от човечеството", изтъкна лидерът на БСП.

БСП продължава да отстоява позицията си, че реформи в съдебната власт се правят след задълбочен анализ на проблемите и след достатъчно ясна преценка на рисковете. Сегашната ситуация придобива леко комичен оттенък, смята Миков.

От своя страна зам.-председателят на социалистите Янаки Стоилов заяви, че след поредният председателски съвет тази сутрин, партиите вече са в режим на ежедневни срещи. "Водеща е конституционната тема. Позицията ни е ясна и последователна. Впечатлението ни е, че разговорите за промените в Конституцията вече са сведени до 2 проблема-конституционна аритметика, как да се разпределят колегиите във ВСС и как да се съберат необходимите гласове за внасяне на конституционен проект", каза Стоилов.

Според него може да се констатира, че начинът, по който продължават разговорите за конституционните промени вече се отразяват отрицателно на мнозинството и на целия парламент. "Подходът, който предложихме-да бъдат поставени на масата реалните проблеми на съдебната власт. Зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпва към истинска реформа, а се прави опит за прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт и в конструиране на мнозинството", добави Янаки Стоилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини