Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Бойко Борисов: Имаме 130 гласа за промените в Конституцията, трябват ни 160

Имаме около 130 гласа за промените в Конституцията, а са ни необходими 160. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Годишната среща на министър Даниел Митов с посланиците на Република България, цитиран от Фокус.

“Доста напред придвижихме пенсионната реформа, здравната. Надявам се и днес на председателския съвет да успеем да придвижим напред и съдебната, защото имаме малко време. Приехме една стратегия за съдебна реформа, която събра голямо мнозинство в парламента. Впоследствие група депутати внесоха текстове за няколко промени в Конституцията. Когато дойде време да се гласува, се оказа, че има диаметрални противоречия между партиите”, обясни Борисов.

“Затова се наложи да се проведат многократно и консултации с опозиционните партии. ПФ не беше сигурен, нищо, че подкрепя управлението. Благодаря на Валери Симеонов затова, че се яви един от моторите това да се случи. ПФ вчера потвърди подкрепата си, БДЦ също, ДПС с куп компромиси, които направи, промени своето решение. Продължиха срещите и с колегите от РБ. На път сме да се обединим около нещо, което 25 години много са искали да направят, но по една или друга причина не е направено. Предложението ни, по което мога да събера над 180 гласа, е разделянето на ВСС”, подчерта Борисов.

Той уточни, че второто, по което имат голямо съгласие е засилването на съдебния инспекторат.

“Третото е за избора на магистрати – да си идва по вертикалата от тях. Върху това искаме да съберем над 180 гласа. По моята сметка можем да съберем поне 190 гласа. Ще питаме Конституционния съд между първо и второ четене дали това е „ОК” според тях. Това би било голям знак към нашите партньори, защото това е ключово. Всеки иска да си препише заслуга и да водещ, с изключение на мен. Надявам се да успокоим всички, че загубите са никакви, а ползите огромни. Това ще даде възможност за добри инвестиции и добър доклад”, каза още Бойко Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете