Българите с право на пенсия в Гърция трябва да имат данъчен и осигурителен номер там

Българите с право на пенсия в Гърция трябва да си извадят данъчен и осигурителен номер там, за да си вземат парите. Това гласят разяснения на режима за потвърждаване на гръцки осигурителен стаж и определяне на право на гръцка пенсия, публикувани на сайта на Националния осигурителен институт.

Живеещите в чужбина могат да получат осигурителния номер А.М.К.А. като изпратят с препоръчано писмо или по електронен път до осигурителната институция фотокопие на лична карта, трите имена, изписани на латиница, дата и място на раждане, имена на родителите, номер на банковата сметка, по която искат да си получават парите. Срокът за получаване на номера е няколко дни.

Хората без пощенски адрес в Гърция кандидатстват за данъчен номер A.F.M. чрез местен данъчен представител.

Тъй като до 2002 г. в Гърция не е съществувал електронен регистър на осигурените, администрацията препоръчва на хората, които имат стаж там по това време, поне две години преди излизането в пенсия да поискат от гръцкия осигурителен институт да удостовери осигурителните периоди. Така ще се улесни и ускори обработката на пенсионното заявление.

НОИ предупреждава, че Гърция може да спре изплащането на вече отпусната пенсия, ако осигуреният не си е извадил данъчен и осигурителен номер. Освен това пенсионерът трябва всяка година да изпраща до гръцките власти декларация, че е жив. Формулярът може да се свали и от сайта на българския НОИ. Промяна на банковата сметка пък неминуемо водела до забавяне на сумите с поне три месеца. Затова администрацията предупреждава, че старата сметка е добре да е активна през този период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини