Община си купи Великденски кабриолет

500 фазана красят ловните полета край Балчик

Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС – с над 20%

Ажурени и манастирски яйца наредиха в Етнографския музей във Варна Великденската изложба е съвместна с музеите на Велинград и Ихтиман

Депутатите излязоха във ваканция до 8 май

Българин е обвинен за фалшива бомбена заплаха срещу небостъргач в Мадрид (ВИДЕО)

Премиерът Борисов за скандала с имотите: От ГЕРБ всички до един подадоха оставки, за другите партии – те си отговарят

ТИР изгоря на магистрала „Тракия“ край Вакарел

Съдят глухонямо момче, убило жена

Сръндак с отрязана глава открили горски стражари Дивечът е собственост на ловното стопанство „Воден”

Момче на 19 години пострада, след като 17-годишен без книжка катастрофира в Русе

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Варненски ортопеди имплантираха последен модел раменна става

Пожарникари от Сливен спасиха заклещена в ограда сърна

Учредиха награда „Валери Петров”

Промени в наредба ще орежат достъп до лекарства

С промените в Наредба №10 на здравното министерство за задължителните отстъпки, които фармацевтичните компании трябва да дават на НЗОК, бюджетът на фонда за лекарства се фиксира на сегашния. Тоест всяко увеличение на разходите за медикаменти оттук нататък ще е за сметка на индустрията, коментира вчера пред „Труд“ Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на чуждите производители на лекарства. Според него това значи, че пациенти ще бъдат лишени от достъп до определени медикаменти. Тепърва обаче ще се оценява какъв ще е точният ефект.

Поправките бяха публикувани на сайта на МЗ във вторник и предвиждат включените нови лекарства в платения списък на касата или на ново показание за медикамент, вече покриван от нея, да започнат да се плащат от началото на следващата календарна година. Цял раздел е посветен на ежегодното задължително провеждане на централизирано договаряне на отстъпки, които не трябва да са по-малки от миналогодишните. Описва се и какви три вида да са те, а ако не се дадат, съответният медикамент изпада от платената листа.

„От началото на годината подкрепяме начина за контролиране на разходите за лекарства – чрез национално споразумение. Промените в наредбата обаче – като алтернатива на споразумението, няма да доведат до желания ефект“, заяви Денев. Той посочи, че в България има обективни причини за нарастване на разходите за лекарства, които не зависят нито от индустрията, нито от НЗОК. Става дума за застаряването на населението, увеличаването на заболеваемостта, високото ниво на доплащане от пациента и навлизането на нови по-добри технологии. „Но предложените мерки – индустрията да поема сумите над прогнозните разходи, не са икономически издържани“, завърши Денев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.