На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Промени в наредба ще орежат достъп до лекарства

С промените в Наредба №10 на здравното министерство за задължителните отстъпки, които фармацевтичните компании трябва да дават на НЗОК, бюджетът на фонда за лекарства се фиксира на сегашния. Тоест всяко увеличение на разходите за медикаменти оттук нататък ще е за сметка на индустрията, коментира вчера пред „Труд“ Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на чуждите производители на лекарства. Според него това значи, че пациенти ще бъдат лишени от достъп до определени медикаменти. Тепърва обаче ще се оценява какъв ще е точният ефект.

Поправките бяха публикувани на сайта на МЗ във вторник и предвиждат включените нови лекарства в платения списък на касата или на ново показание за медикамент, вече покриван от нея, да започнат да се плащат от началото на следващата календарна година. Цял раздел е посветен на ежегодното задължително провеждане на централизирано договаряне на отстъпки, които не трябва да са по-малки от миналогодишните. Описва се и какви три вида да са те, а ако не се дадат, съответният медикамент изпада от платената листа.

„От началото на годината подкрепяме начина за контролиране на разходите за лекарства – чрез национално споразумение. Промените в наредбата обаче – като алтернатива на споразумението, няма да доведат до желания ефект“, заяви Денев. Той посочи, че в България има обективни причини за нарастване на разходите за лекарства, които не зависят нито от индустрията, нито от НЗОК. Става дума за застаряването на населението, увеличаването на заболеваемостта, високото ниво на доплащане от пациента и навлизането на нови по-добри технологии. „Но предложените мерки – индустрията да поема сумите над прогнозните разходи, не са икономически издържани“, завърши Денев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.