Търново с признание като фестивален град в Европа

Оперният фестивал "Сцена на вековете" на хълма Царевец е един от трите феста, заради които Велико Търново става част от платформата на фестивалните градове в Европа. Старата столица ще получи престижната награда на "Европа за фестивали и Фестивали за Европа" /EFFE/ на 27 септември в Париж. Това обяви кметът на болярския град Даниел Панов.

"Платформата е пилотен проект на Европейската комисия, иницииран от Европейската фестивална асоциация, чиято цел е да направи разпознаваеми фестивалите и да ги обогати", обясни Панов.

Той уточни, че във фестивалната платформа са включени освен оперния фестивал, така и Филмовият фестивал "На Източният бряг на Европа", провеждан в рамките на Международно изложение "Културен туризъм", както и Arbanassi summer music.
"Европа за Фестивали, Фестивали за Европа е портал, предоставящ възможност на граждани и професионалисти да открият и да се включат в европейските фестивали. Платформата осигурява достъп до актуална информация на аудитории по целият свят", информира Даниел Панов.

Градоначалникът допълни, че всички получатели на EFFE етикети 2015-2016 ще бъдат представени в онлайн и в печатен справочник.

Оперният фестивал "Сцена на вековете" на сцената под звездите сред останките Царския дворец се открива на 24 юли и ще продължи до 1 август. В афиша са включени първата българска историческа опера в четири действия "Борислав" на маестро Георги Атанасов и шедьовъра на руската класика, операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски. Декорите за зрелищните постановки вече са подготвени, а действието ще се развива на същото място, където преди векове се е разиграло историческото събитие", съобщи директорът на Софийскатаопера и балет академик Пламен Карталов.

Фестивалът привлича не само български, но чуждестранни зрители. Всяка година спектаклите се гледат от над 10 000 души. Сред публиката на тазгодишното издание ще има посланици от дипломатическите представителства у нас, както и много руснаци, които са пожелали да гледат постановката "Борис Годунов".
Софийската опера и балет ще направи и две балетни вечери в Летния театър в парк "Марно поле". За 28 юли е насрочен балетът "Зорба гъркът" по Микис Теодоракис, а на 29 юли са балетите "Кармен" и "Рапсодия в синьо" по музика на Бизе-Шчедрин и Джордж Гершуин. След всяка постановка на крепостта ще бъде излъчвано шоуто "Звук и светлина".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони