Спасиха ням лебед в Бургаско

Екземпляр от вида ням лебед /Cygnus olor/ със съмнения за наранено крило e спасен от експерти на РИОСВ-Бургас след сигнал от граждани. Птицата е забелязана вчера вечерта в момент, когато пресичала пътя край утайниците на яз. Мандра.

Жител на село Маринка прибрал лебеда в дома си и се погрижи за него. След направения от ветеринар преглед е установено, че птицата не се нуждае от медицинска помощ и днес е пусната във водоема, край който е била намерена.

Немият лебед един от трите вида лебеди у нас, който се среща относително по-често. Видът и местообитанията му са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Бургаските езера и крайбрежните влажни зони са едно от важните места за вида, наред с други водоплаващи и водолюбиви птици.

При намиране в безпомощно състояние на екземпляри от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на Изпълнителната агенция по горите. След преценка на състоянието, животните се изпращат на лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора или за доотглеждане в зоологически градини, а в случай, че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл