Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня в Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Приятелка на Николай Христов изтрила кръвта от убития Красимир Илиев

Миглена Иванова е почистила кръвта от бузата на Красимир Илиев с хавлиена кърпа преди да дойде екип на Спешна помощ. Това обясни прокурорът на днешното заседание на Софийски апелативен съд (САС), който остави управителя на фонд “Научни изследвания” Николай Христов в ареста.

Христов е обвинен в убийството на Красимир Илиев, станало на 14 юли в столичния квартал “Лозенец”. Сигналът е подаден в полицията от шефа на фонд “Научни изследвания”, а когато на мястото пристигнали полицаи и екипи на Бърза помощ установили, че 55-годишният Красимир е смъртоносно прострелян с пистолет в областта на дясното око.

По време на днешното заседание в САС стана ясно, че веднага след като е намерено тялото на убития са направени изследвания, както на него, така и на Христов. Според резултатите жертвата е била с 3,54 промила алкохол в кръвта, а резултатите от урината пък показват, че промилите са били 4,04. Николай също е бил пиян – 2,8 промила алкохол в кръвта. 

Единственият човек, който е бил в апартамента с двамата мъже във фаталния ден е свидетелката Миглена Иванова, затова и показанията й са ключови. Според адвокатите на Христов Иванова е казала, че е видяла оръжието, с което е стреляно, но то не е било заредено. Защитата на обвиняемия помоли съда, когато взима решение да има предвид, че клиентът им е неосъждан, семеен, високо образован и винаги е бил на високи позиции в работата си. Като не по-маловажен определиха и факта, че има здравословни проблеми. Според прокуратурата пък единствената адекватна мярка в случая е “задържане под стража”. Прокурорът призна, че разследването още е на ранен етап и няма как да се вземат предвид абсолютно всички веществени доказателства, но пък няколкото съдебно-медицински експертизи, направени до днес, са достатъчни, за да покажат, че Христов целенасочено е извършил престъплението.

От думите на прокурора стана ясно, че Иванова е почистила кръвта от бузата на ранения с хавлиена кърпа преди да дойде екип на Спешна помощ. Съдът след като взе предвид показанията на Иванова, според която минути преди стрелбата жертвата е била в такова състояние, че не е можел да ходи и да стои прав, както и факта, че заради промилите в кръвта си обвиняемият е бил емоционално нестабилен потвърди решението на първоинстанционния съд и остави Христов в ареста. Оказа се, че в момента, когато Иванова се е присъединила към компанията на мъжете, е видял пистолета и се е уплашила. Христов обаче й показал, че той не е зареден и дори натиснал спусъка, за да й докаже, че не възпроизвежда изстрел. След това обаче тя отишла в кухнята, за да направи нещо за ядене и оставила мъжете сами. Най-вероятно точно в този момент Николай е заредил пистолета. Според съда, имайки предвид, че двамата са били близки и са се познавали от много време, има голяма вероятност Христов да е знаел дали и къде точно в апартамента на жертвата има патрони. Самият Христов пък поиска по-лека мярка за неотклонение и подчерта, че той се познава с жертвата от 1979 година, като през цялото време са били в близки отношения и са си помагали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.