Харманли обяви бедствено положение, има заподозрени за пожара

Община Харманли обяви бедствено положение заради пожара край село Дрипчево. Огнената стихия се разраства и пожарът вече се е пренесъл в землището и на близкото село Изворово, съобщи БГНЕС.

Горят над 3500 декара, от които около 200 декара широколистна гора. В гасенето са включени военнослужещи и горски работници.

Районна прокуратура в Харманли образува досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост в чужд имот, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. Работи се по версия за причиняване на пожара по непредпазливост при почистване на пасище.

Пожарът гори вече над 20 часа. В гасенето се включиха и тежки верижни машини, защото пожарни автомобили не могат да достигнат огнището, уточнява БНР.

Говорителят на областната противопожарна служба в Хасково Пламен Петков обясни, че пожарът е в силно пресечена местност в посока селата Оряхово и Младиново. Работят в момента шест пожарни екипа, плюс екипи на Горско стопанство.

От днес от 7,00 часа са включени тежка верижна машина на ТЕЦ "Марица изток" плюс тежка верижна машина на пожарната. В момента се изграждат просеки в близост до пожара. Няма опасност за населените места.

Вече има заподозрени за пожара, съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията в Хасково Нина Николова. Това са двама мъже от Свиленград, които са обработвали земята с трактор. Вероятно прехвръкнала искра е причината за палежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони