Окончателно обявиха,че минералната вода в курорта Огняново е негодна за пиене

Министерството на здравопазването окончателно обяви, че минералната вода в курорта Огняново, Гърменско е негодна за пиене. Няколко изследвания са направени, но всички показали завишено съдържание на арсен над допустимите норми.

До сега жителите на гърменските села Огняново и Марчево ползваха тази вода за питейно-битови нужди. Но ВиК спря отровната вода и включи друг водоиточник за потребление. Това доведе обаче до напрежение в селата, хората отказват да признаят, че водата е опасна, те смятат, че резултатите не са верни. В същото време двете селища минаха на воден режим, но не заради спирането на минералната вода, а защото масово се полива от водопровода за битови нужди.

Според препоръките на РЗИ минералната вода става за къпане и за пълнене на басейните в хотелите на курорта Огняново, но не и за пиене. Това постави нов казус обаче пред община Гърмен, която трябва да промени разрешителните за ползване на минералната вода, за които собствениците имат договори и са си платили такси. Прекратяването на разрешителните ще доведе до финансови загуби за Гърмен. Решението на проблема предстои да се гледа на сесия на общинския съвет. Досега ползвателите плащаха по 1,20 на кубик за минералната вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони