Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Министър Танева: Създаването на сайт за онлайн търговия със зеленчуци е стъпка напред в сектора

Създаването на сайт за електронна онлайн търговия с плодове и зеленчуци е стъпка напред за развитието на сектора, тъй като онлайн търговията добива все по-голямо значение. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на държавното ведомство, при публичното представяне на сайта Gradinaria.com по проект „Модерна търговия”, разработен от Сдружение „Национален съюз на градинарите в България” (НСГБ) и финансиран от Фондация „Америка за България”.

Министърът поздрави създателите за иновативната идея, като изрази удовлетворение, че с този проект се постигат цели, към които и много институции, в това число и МЗХ се стремят.

„Скъсяването на веригата от производителя до потребителя и как да се гарантира, че продуктите са пресни в момента, в който се предлагат, е важно за съвременния потребител”, посочи министърът. Тя припомни, че двата подсектора плодове и зеленчуци са приоритетни в политиките на министерството и екипът си поставя за цел повишаване на подпомагането по тях. Министър Танева изрази увереност, че това ще се разбере и от самите фермери, когато след приключването на първата година на подпомагането по Общата селскостопанска политика в пълен размер, те трябва да получат значително по-високи субсидии за плодове и зеленчуци.

Министърът увери, че министерството работи и в посока на скъсяването на веригата от производителя до крайния потребител и затова от следващата година ще стартира мярка 16 „Сътрудничество” по „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“, която е за обединение на земеделски стопани, групи и организации на производители. Те ще могат да кандидатстват за планиране, инвестиции и разработване на местни пазари по видове продукти. Тя уточни, че кандидатстването ще е за три вида разходи – оперативни разходи, разходи за реклама на местни пазари и разходи за инвестиции в тези пазари, които ще се подкрепят до 50 процента от програмата.

Министърът посочи, че остава подкрепата и по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” на ПРСР за групи организации, където подпомагането е до 10% от предлаганата общо от тях на пазара годишна продукция, което е двойно повече от подпомагането в предишния период. „Така ще подкрепим и мотивираме сдружаването на производителите. Трябва да осъзнаят важността на организирането в тези групи, за да се справят по-добре с планирането на производството и реализацията й, така че да отговарят на нуждите на пазара. Когато има обединение има и по-добър административен капацитет и тези цели се постигат много по-лесно”, заяви министър Танева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.