Затвориха за 90 минути Дунав мост

Дунав мост беше затворен за 90 минути преди обед заради ремонта в румънската част, съобщиха от ГКПП. Ограничението, което трябва да става нощем, предизвика опашки от камиони и автомобили. "Подменят се носещи бетонни плочи под пътното платно и движението на ТИР-ове причинява вибрации, което пречи на строителството", обясниха работници по трасето.

Възобновеното движение на автомобили е само в едната лента на платно, като пропускането им откъм Гюргево и Русе става поетапно. Трафикът се регулира от строителни работници и светофари. Мостът ще продължи да се затваря по график, който граничните власти в Гюргево ще обявят предварително.

Националната компания за автомагистрали и национални пътища на Румъния препоръчва да се изполват други пунктове по общата граница с България. Напливът по Дунав мост е голям заради отпускарския сезон и прибиращите се гастарбайтери от чужбина.

До месец на ГКПП ще заработи специален портал за транзитно преминаващите товарни автомобили. Новата организация на движение се създава, за да не се струпват камиони на кръговото кръстовище пред граничната бариера. Товарното трасе на пункта ще пренасочва трафика и ще облекчи потока от леки автомобили.
Строителството на сухопътната част от Дунав мост трябва да приключи до края на т.г. За основната реконструкция Румъния е осигурила 10 млн. евро от еврофондове. Българската страна от моста беше преасфалтирана преди 3 г. с отпуснатите 1,7 млн. лева от АПИ. Лошите участъци бяха оправени миналото лято.

Преди 2 г. на 1 км от табелата "Румъния", в българската част на 80 см дълбочина зейна еднометрова дупка, в която пропадна лек автомобил. Тогава се разбра, че напречните панели поддават от преминаващите по 1-2 ТИР-а всяка минута. Кратерът беше оправен аварийно, а пътни експерти предупредиха да не се претоварва конструкцията. Денонощно моста пресичат до 2000 камиона, 25-30 автобуса и 1000 леки коли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони