Местан: Взехме трудно, но и вярно решение

Партиите в 43 НС показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение.

Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след среща с вицепремиера Меглена Кунева, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, предаде БГНЕС.

След срещата Радан Кънев благодари, без да прави оценка кой е направил най-големия компромис, тъй като, според него интензивните разговори с Лютви Местан не са останали скрити за медиите. "Искам да благодаря за изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си", добави той.

Съпредседателят на РБ продължи, че гласуването на новия законопроект за промени в Конституцията ще зависи дали подписите ще са 160 или 180. "Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. От тях зависи, на този етап вносителите са 160. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", обясни Радан Кънев.

Според него постигнатото като съгласие не е имитация на съдебна реформа, а е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС, според първоначалните идеи на конституционната промяна. "Най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", отбеляза още Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини