Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Манолова и Пенчев обещаха да работят за правата на хомосексуалистите

И двамата кандидати за обществен защитник на републиката – депутатът от БСП Мая Манолова и досегашният омбудсман Константин Пенчев – обещаха, че ако бъдат избрани за поста, ще работят по темата за правата на хомосексуалните.

Това стана ясно по време на изслушването на кандидатите за омбудсман в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Очаква се един от двамата да бъде избран за обществен защитник на републиката другата седмица.

Константин Пенчев призна, че номинацията му в последния момент го е изненадала и се притеснявал да не бъде употребен.

Манолова пък беше представена от зам.-председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Двамата кандидати имаха и други допирни точки във вижданията, които изложиха. Те бяха единодушни, че не трябва да се събарят незаконни постройки, ако семейства, който живеят в тях няма къде да се преместят. И двамата обещаха да се борят и с дискриминацията и престъпленията от омраза.

Те бяха на едно мнение и по друга тема – че институцията на омбудсмана трябва да се реформира и той да бъде натоварян с повече функции.

“За едни съм омбудсман, за други съм боцман, за трети – просто Пенчев, но хората знаят какво е институцията, която представлявам и как може да им помогне”, каза Пенчев.

Манолова пък заяви, че защитата на слабите е нейна кауза още откакто е била дете и изреди каузи, които е защитавала през годините.

“Изминаха точно 10 години, откакто влязох в политиката. Равносметката на тези години в политиката ме накара да съм тук днес”, обясни Манолова, като подчерта, че ако тя бъде избрана за омбудсман, няма да има значение в коя партия е била.

Тя заяви, че ако бъде избрана, смята да промени начина, по който функционира институцията. Според нея общественият защитник сам трябва да ходи при хората, а не да чака те да идват. Щяла максимално да се възползва от възможността да се самосезира, искала институцията да стане активна – щяла да направи постоянно действащи приемни на различни места в страната и в тях да назначи представители на институцията.

“Ще ме виждате в ромските гета, на полето, в болниците, в парламента. Ако бъда избрана за омбудсман, не бързайте да се разделяте с мен”, заяви Манолова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете