Плевнелиев: ИТ-индустрията задържа десетки хиляди млади хора в страната

ИТ-индустрията е стратегически важна за България, защото дърпа страната напред и задържа десетки хиляди млади хора в страната, като им гарантира перспектива да живеят достойно и да работят тук. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по случай завършването на програмата „ИТ Таланти“ и награждаването на седем от най-добрите курсисти, преминали обучение за компютърни програмисти, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът поздрави успешно преминалите през Тренировъчния лагер за софтуерни специалисти и припомни, че само през последните 10 години в ИТ-сектора у нас са разкрити 40 000 нови работни места. Росен Плевнелиев подчерта, че преди дни страната ни е получила признание като регионален център за информационни и телекомуникационни технологии в Югоизточна Европа от вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен. „София Тех парк е първата иновационна екосистема в региона, зад която Европейската комисия застава с ресурс и с всички иновативни инструменти“, посочи държавният глава.

По думите на президента ИТ-индустрията доказва, че в страната ни има много таланти и перспектива, а българите навсякъде по света доказват, че са едни от най-добрите и могат да стигнат много напред. „Човешкият капитал е най-ценният за всяка държава. Просветеният народ може да просперира, да се развива отвъд границите и да гледа напред“, каза държавният глава.

Президентът Плевнелиев увери представителите на ИТ-индустрията, че ще остане техен партньор за всяка инициатива, насочена към разширяване на най-бързо развиващия се сектор, и апелира държавата да бъде по-активна в подкрепата си за бранша. „Възможности има и само заедно ще ги отключим“, заяви Росен Плевнелиев.

По-късно днес президентът удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Съединените американски щати в България Марси Рийс за приноса й за задълбочаване и разширяване на приятелските отношения между България и САЩ. Американският дипломат връчи акредитивните си писма на 1 октомври 2012 г., а мандатът й приключва на 28 юли т. г.

Високото държавно отличие е ясен израз на признание за значителния принос на посланик Рийс за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, заяви президентът Плевнелиев по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавният глава отбеляза, че Марси Рийс е ръководила посолството на САЩ у нас в период, изпълнен с предизвикателства както във вътрешен, така и в регионален и международен план. „Днес диалогът между София и Вашингтон бележи своеобразен връх в своята 112-годишна история“, заяви Росен Плевнелиев и отбеляза засилването на сътрудничеството между двете страни в ключови области като сигурност и отбрана, енергетика, върховенство на закона, икономическо сътрудничество, културно-образователни връзки. „Подходът в съвместната работа по двустранни, регионални и глобални въпроси се отличава с прямота, прагматизъм, разбирателство, доверено приятелство и съюзническа солидарност“, посочи президентът.

Росен Плевнелиев открои редицата посещения на високо равнище у нас, осъществени в рамките на мандата на посланик Рийс, като пример за нейния професионализъм и за усилията й за надграждане на двустранните отношения. Президентът припомни, че в рамките на визитата на Джон Кери в София през януари 2015 г. България и САЩ препотвърдиха стратегическото си партньорство и договориха създаването на четири работни групи за стратегически диалог в особено важни направления. „В основата на този нов подход е решимостта на двете страни да работят за по-нататъшното укрепване на сътрудничеството“, коментира Росен Плевнелиев. През последните три години бе обогатена и договорно-правната база между България и САЩ, допълни президентът.

Променената ситуация на сигурност в региона придаде ново измерение на нашето сътрудничество, по-специално в областта на диверсификацията на енергийните източници и в сферата на сигурността и отбраната. По тези въпроси САЩ са наш незаменим съюзник и приятел, заяви президентът Плевнелиев.

Посланик Рийс посвети своя мандат на укрепването на върховенството на закона и демокрацията и изграждането на активно гражданско общество. Намирам за символично, че именно днес в българския парламент бе постигнато широко политическо съгласие за осъществяването на стратегическа реформа чрез национално отговорен подход, заяви още президентът.

Евроатлантическите ценности дават смисъл на сътрудничество между нашите страни на толкова много равнища, заяви посланик Рийс в изказването си. Тя изтъкна като източник на надежда и гордост работата си за укрепването на принципа, въплътен в надслова „Съединението прави силата“. „На своя правоприемник ще кажа да вярва в българския народ, защото българският народ е бъдещето на тази страна и ще продължи нейните горди традиции“, заяви още американският дипломат.

„За мен е вдъхновяващо да работя с вас, господин президент, по въпроси, които сближават Вашата достолепна държава и моята и които засилват демокрацията и насърчават толерантността“, посочи Марси Рийс. Тя благодари на държавния глава за разбирането, че членството в НАТО дава големи ползи, но и поражда отговорности. „Вие и членовете на българското правителство многократно демонстрирахте не просто ангажираност към евроатлантическите ценности, но и готовност да допринесете към сигурността на евроатлантическата общност“, заяви Марси Рийс.

Сред гостите на церемонията в Гербовата зала бяха редица представители на дипломатическия корпус у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини